35 bin çekirdekli süper bilgisayar

35 bin çekirdekli süper bilgisayar

NASA’nın iklim araştırmaları, CSC tarafından geliştirilen 35 bin çekirdekli süper bilgisayar ile yapılıyor

Dünyanın iklimin değişiklilerini analiz etmek ve küresel iklim modelleri oluşturmaya yönelik ihtiyaçlar, süper bilgisayarlar geliştirilmesinde teknolojinin sınırlarını zorluyor. CSC, NASA İklim Simülasyon Merkezi’nin süper bilgisayarlarının operasyon, bakım ve geliştirilme hizmetlerinde 2000 yılından bu yana NASA ile işbirliği yapıyor.

NASA tarafından kullanılan “Discover” adlı süper bilgisayar, bugün dünyanın en iyi 100 süper bilgisayarı arasında bulunuyor. Discover, iklim ve hava durumu araştırmalarına odaklanan sistemler arasında ise lider konumda yer alıyor. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bulunan merkez, süper bilgisayar yeteneklerini görselleştirme ve veri etkileşimi teknolojileri ile entegre ediyor. Merkezin sunduğu hizmetlerden NASA’da görev yapan 500’ü aşkın bilim insanının yanı sıra dünya genelindeki laboratuvar ve üniversitelerdeki araştırmacılar da yararlanıyor.

CSC, geçtiğimiz beş yıl içinde, Discover’ın performansının 130 kat artırılmasında önemli bir rol oynadı. Bugün 35 bin işlemci çekirdeğine sahip bulunan NASA’nın süper bilgisayarı, saniyede 400 trilyondan fazla kayan nokta operasyonu gerçekleştirebiliyor.

BÜYÜK VERİLERİ YÖNETİYOR

Merkezin gerçekleştirdiği çalışmalar, büyük veri yönetimini de zorunlu kılıyor. Bilim insanları, her biri büyük miktarda veri üreten, günlük olarak toplanan milyonlarca gözlemin entegre edilmesi, geçmiş gözlemlerin tekrar analiz edilmesi ve iklim modeli simülasyonları oluşturulmasında merkezi kullanıyor. CSC ayrıca, 37 petabayt kapasitesi bulunan ve şu an 28 petabaytlık kısmı kullanılmakta olan Discover’ın arşiv sisteminin yönetiminde de NASA’ya yardımcı oluyor.

CSC’de NASA İklim Simülasyon Merkezi Destek Programı Yöneticisi olarak görev yapan Scott Wallace, büyük veri problemini samanlıkta iğne aramaya benzetiyor. 28 trilyon saman parçası içinde iğneyi bulmanın, 1 trilyon saman parçası içinde bulmaktan zor olmadığını söyleyen Wallace, “Eğer iğnenin konumunu belirlemek için bir yöntem geliştirmediyseniz, ikisi de neredeyse olanaksızdır” diyor.

Merkezin ürettiği veri miktarı arttıkça, bilim insanlarına araştırmalarında yardımcı olacak görselleştirme teknolojileri geliştirildi. Merkeze yakın dönemde eklenen “Görselleştirme Duvarı”, Linux tabanlı 16 sunucu tarafından yönetiliyor. Bu sunucular, Discover’daki veriden üretilen ve ayrı olarak saklanan durağan imajlar, video ve animasyonların, 5×2 metre boyutlarındaki duvar üzerinde yüksek çözünürlüklü tek bir medya olarak görüntülenmesini sağlıyor.

DAHA KESİN ODAK

Merkezin yapabildikleri günden güne geliştirilse de, iklim değişikliği üzerine gerçekleştirilen güncel projeler, bilim insanlarının iş yükünün iki kat artmasına ve süper bilgisayardan beklentilerinin de yükselmesine neden oluyor.

Discover bugün, dünyadaki yaşamın simüle edilmiş üç gününü, ulaşılmış en yüksek çözünürlük olan 3,5 kilometre küresel çözünürlükte bir gün içinde hesaplayabiliyor. Merkezin hedefi, 1 kilometre küresel çözünürlükte, 365 günü kapsayacak bir hesaplamayı bir gün içinde gerçekleştirebilmek. CSC-NASA işbirliği ile ilgili kısa video, http://bit.ly/1sMSs0h adresinden izlenebiliyor.

Merkez geçtiğimiz günlerde, 2 yıllık dünya iklimini küresel olarak 10 kilometrede modelledi ve en yüksek çözünürlüklü atmosferik simülasyonu çalıştırma başarısını elde etti. NASA, bu gibi başarılar için CSC ile ortak çalışmalar yürütmeye devam ediyor.