"5. Uluslararası Maden Makineleri Sempozyumu"

"5. Uluslararası Maden Makineleri Sempozyumu"

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yüksel: "Madencilik çalışmalarında ileri teknoloji çok önemlidir. Ülkemiz madenciliğini gelişmiş madencilik sektörleriyle karşılaştırdığımızda, verimlilik ve iş kazalarının en önemli iki sorun olduğunu görüyoruz"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'ne bağlı (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası tarafından "5. Uluslararası Maden Makineleri Sempozyumu" gerçekleştirildi. 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Maden Mühendisleri Odası'nın 1954 yılında kurulduğunu ve odanın, geçen yıl 60 onurlu yılını tamamladığını kaydetti.

Odanın, görev yetki ve sorumluluklarını yasalardan aldığını ifade eden Yüksel, kuruldukları günden bugüne mesleğin ve meslektaşların sorunlarını ülke sorunlarından ayırmadan her alana müdahil olduklarını bildirdi.

Yüksel, 7 Haziran'daki genel seçimlerin ardından yaşanan terör saldırılarından duyduğunu üzüntüyü dile getirerek, "Ülkemizde barışın ve kardeşliğin egemen olması beklentisi içinde olduğumuzu ve üzerimize düşen her türlü göreve hazır bulunduğumuzu belirtmek isterim. Bu süreçte yaşamını yitiren tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum" diye konuştu.

Sanayileşmenin tek başına bir amaç olamayacağını vurgulayan Yüksel, şöyle devam etti:

"Sanayileşme toplumun tüm kesimlerini kucaklayan ama öncelikle çalışanların sağlık, eğitim, barınma, gibi gereksinimlerini sağlamak üzere ileri teknolojileri, işsizliği de ortadan kaldıracak biçimde kullanarak gerçekleştirilen toplumsal döngünün bir aracı olarak algılanmalıdır. Madencilik çalışmalarında ileri teknoloji çok önemlidir. Ülkemiz madenciliğini gelişmiş madencilik sektörleriyle karşılaştırdığımızda, verimlilik ve iş kazalarının en önemli iki sorun olduğunu görüyoruz. Bu sorunların çözülebilmesi için özellikle yeraltı madenciliğinde gelişmiş teknolojik ekipmanların kullanımı bir zorunluluktur. Ancak ülkemizde hala 18'inci yüzyıl teknolojileriyle madencilik çalışmaları yapılabilmektedir. Bu yüzden de dünya madenciliğiyle yarışmak, iş kazalarını engelleyebilmek çok zor."

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürriyet Akdaş ise Eskişehir'de maden mühendisliği eğitiminin 1975 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, 5'incisi gerçekleştirilen etkinliğin bu kentte düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çok sayıda madenci ve mühendisin katıldığı etkinlik, yarın da devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı