5 yılda şifre diye bir şey kalmayacak

5 yılda şifre diye bir şey kalmayacak

Şifre kullanımının yerini; ses kontrolü, retina (göz) taraması gibi alternatif biyometrik veriler alacak

İnternet ve akıllı cep telefonları üzerinden yapılan banka ya da benzer kurumların işlemlerinde şifre kullanımının yerini ses kontrolü, retina (göz) taraması gibi alternatif biyometrik verilerin alması bekleniyor. 

Türk Telekom CEO'su Tahsin Yılmaz, paranın dijitalleştiğini ve buna paralel olarak hayatı kolaylaştıracak yeni teknolojilerin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. 

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan online işlemler aynı zamanda şifre karmaşasını da beraberinde getirdi. Bankaya ya da bir kamu kurumuna ait herhangi bir işlemi yaparken kazanılan zaman bazen bu peş peşe istenen şifreler arasında kayboluyor. Ancak teknoloji şirketlerinin öngörülerine göre önümüzdeki yıllarda şifrelerin yerini daha kolay uygulamalar alacak. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Tahsin Yılmaz, paranın dijitalleştiğini belirterek, buna paralel hayatı kolaylaştıracak yeni teknolojilerin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Dünyanın önemli teknoloji şirketlerinden biri olan IBM'e göre 5 yıl içinde akıllı telefonlar ve internet sitelerinden yapılan işlemler ve ATM kartları için şifre kullanılmayacağının öngörüldüğünü aktaran Yılmaz, "Bunun yerine ses kontrolü, retina taraması gibi alternatif biyometrik verilerimiz kullanılacak. Bu sayede kırılamayacak birer şifre sahibi olacağız. Medya, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörleri birbirine daha yakın olmaya başladı. Bir tarafta geleneksel telekomünikasyon operatörleri, diğer tarafta TV sağlayıcılar ve internet şirketleri, değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve pastadan daha fazla pay alabilmek için bir diğerinin alanına giriyor. Teknolojinin giderek daha da iç içe geçeceği, eğlence, eğitim, finans, sağlık ve diğer alanlarda içeriğin giderek dijital ortamda sunulacağı bir gelecek bizi bekliyor." dedi. 

Araştırma firması Juniper Research'e göre ise 2015 yılında elektronik ortamda yapılacak toplam harcamanın 74 milyar dolara ulaşması ve bu harcamaların ağırlıkla mağazalarda yapılacak temassız ödemeler ile ulaşım biletlerinden oluşması bekleniyor. 2012 verilerine göre Türkiye'deki bilişim sektörünün cirosunun 40 milyar dolara ulaştığını söyleyen Yılmaz, 2020 yılında dünyada 50 milyar makinenin birbirleriyle temas halinde olacağını, Intel'in yaptığı bir araştırmaya göre de söz konusu tarihte internete bağlı cihaz sayısının 20 milyarı aşacağını dile getirdi. 

Dünyadaki yeni eğilimler konusunda uzman olan Forrester Research firmasının araştırmasına göre, bu yıl NFC yani başka elektronik cihazlara uyumlu cep telefonu satış rakamının tüm dünyada 100 milyona ulaşacağının beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bununla birlikte temassız ödemelerin, pazarda kısa süre içinde yaygınlaşacağının öngörüldüğünü ifade etti. Tahsin Yılmaz, Türk Telekom'un konsolide olarak 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın yatırım yaptığını, bu yatırımların büyük bölümünün altyapı ve yeni teknolojileri kapsadığını anlattı.