6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı

6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı

KOÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz:- "Dünyada ekonomisinde ilk 10'da olup da havacılık sektöründe gelişmemiş bir ülke yok. Bunlar, havacılığın çok önemli olduğunu gösteriyor"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen 6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı, Kocaeli'de başladı.

KOÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Yılmaz, Başiskele ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, havacılığın lokomotif bir sektör olduğunu söyledi.

Bu sektörün kendi yan sanayisiyle ekonomiye yüksek oranda katkı sunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Havacılık sektörünün ekonomiye katkısı 1'e 7, hatta 1'e 10 olmaktadır. Havacılık sektörünün dünya sektörü üzerindeki ağırlığı gayet önemli oranda. Havacılık sektörü sürekli yeni gelişmeler göstermektedir, dünyada da Türkiye'de de büyümektedir. Dünyada havacılık sektörünün büyüme oranı yüzde 5 iken Türkiye'de bu ciddi bir atılım yapmış, yaklaşık yüzde 15 bir büyüme göstermiştir."

Büyümenin sürdürülebilir olmasının önemine dikkati çeken Yılmaz, bu konuda da Türkiye'de yatırımlar yapıldığını bildirdi.

- Boeing ve Airbus yedek parçaları üretiliyor

Yılmaz, İstanbul'da inşa edilen 3. havalimanının önemli bir yatırım olduğunu belirterek "Bunun tamamlanmasıyla İstanbul yolcu taşımacılığında, uçak bakımında ve eğitimde küresel bir merkeze dönüşecektir. Havacılık sektörü ülkemizde hemen hemen paralel başlamıştır. Günümüzde Boeing ve Airbus için bazı yedek parçaların üretimini yapıyoruz. Bu devlet tarafından da büyük teşvik görüyor. Millileştirme için büyük çabalar var." diye konuştu.

İlk milli yolcu uçağının 2019-2020'de uçurulmasının planlandığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Dünyada ekonomisinde ilk 10'da olup da havacılık sektöründe gelişmemiş bir ülke yok. Bunlar, havacılığın çok önemli olduğunu gösteriyor. Konferansta bu sektörde çalışan güzide şirketlerimiz var. Bu konuyla ilgili araştırma yapan fakülteler var. Bunları aynı platformda bir araya getirerek tanışmalarını ümit ediyoruz ki ortak çalışmalarını arzuluyoruz. Millileştirmeye katkı sağlayacak birtakım çalışmalar yapmalarını hedefliyoruz. Konferansın milli uçak sanayimize bir katkısı olacaksa bu bizi mutlu edecektir. Uluslararası akredite olmuş araştırma merkezlerine ihtiyacımız var. Fakülte olarak böyle bir planlama içine girdik. Uluslararası bakım ve eğitim merkezlerine ihtiyacımız var. Daha küçük uçaklara yönelik Türkiye'de böyle bir eksiklik göze çarpmaktadır. Uluslararası akreditasyonu sağlayacak bilgi kurumlarına ihtiyaç var."

THY Teknik AŞ Ar-Ge Daire Başkanı Sedat Karakaş da bugün itibariyle 44 uçağa kendi geliştirdikleri bir sistemin entegrasyonunun ihalesini aldıklarını aktararak yaklaşık 12 milyon dolarlık uçuş eğlence sisteminin uçaklara entegrasyonunu gerçekleştireceklerini bildirdi.

Yaklaşık 150 akademisyenin katıldığı konferansta 120 bildiri sunulacak. Konferans, 30 Eylül Cuma sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı