"7. Asya Süperiletkenlik Ve Kriyojenik Sempozyumu"
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde gerçekleştirilen sempozyuma, 21 ülkeden 250'den fazla bilim adamı katıldı
Ankara Üniversitesi Ulusal Süperiletkenlik Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "7. Asya Süperiletkenlik ve Kriyojenik Sempozyumu", Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde başladı.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Ürgüp'teki bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, böyle önemli bir sempozyumun kentte yapılmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, 21 ülkeden gelen çok sayıda bilim adamını Kapadokya'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Kapadokya'nın tarihi ve kültürüyle dünya turizminde önemli yere sahip olduğunu belirten Ceylan, yılda 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği bölgenin, önemli sempozyumların da merkezi haline geldiğini vurguladı.
Önemli bir araştırma konusu olan süperiletkenliğin dünyada uygulama alanı da bulduğunu dile getiren Ceylan, Türkiye'de de bu alanda son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını, bu gelişmelerin ülke adına son derece sevindirici olduğunu ifade etti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Yanmaz ise bu sempozyumların 2 yılda bir farklı ülkelerde organize edildiğini belirterek, Türkiye'nin bu gruba yeni katılmasına rağmen 7'ncisi düzenlenen sempozyumu Nevşehir'e almayı başardıklarını söyledi.
Sempozyuma 21 ülkeden süperiletkenlik konusunda çalışmaları olan 250'den fazla bilim insanının katıldığını kaydeden Yanmaz, "Adı Asya kongresi ama ABD'den de Almanya'dan da İspanya'dan da çok sayıda katılımcı var. Grupta Asya ülkesinden çok sayıda bilim insanı olduğu için Kapadokya bölgesini seçtik. Onlardan bize denizden uzak bir yer olması talebi geldi. 3 gün sürecek bu sempozyumda herkes geliştirdiği çalışmalar hakkında sunumlar yapacak ve bilgi paylaşımı yapılacak" diye konuştu.
Türkiye'de süperiletkenlikle ilgili çalışmaların 1988 yılından itibaren başladığını dile getiren Yanmaz, "O süreçte bu alanda Türkiye'de hiç çalışan yoktu diyebiliriz ama şimdi ne mutlu ki Türkiye'de 300'den fazla bilim insanı bu alanda çalışıyor. Gayret veriyoruz, geri kalmayalım diyoruz, bizim de bu alanda bir sözümüz olsun diyoruz" dedi.
Yanmaz, 7 üniversitenin katılımıyla Ankara'da Ulusal Süperiletkenlik Merkezi kurulduğunu ayrıca birçok üniversitede bu alanda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Biz KTÜ'de büyük bir grup olarak bu alanda çalışıyoruz ve meyvelerini de almaya başladık. Bilindiği üzere uçan tren yaptık. Çin'de, Japonya'da bu trenlerden var ve denemeleri devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda yolcu taşımaya başlayacaklar. Biz bu alanda geride kalmamalıyız, bizim yaptığımız tren de Türkiye açısından önemli bir prototiptir ama ülke olarak bilgi ve uygulama olarak diğer ülkelerden geride değiliz."
Sempozyum, 25 Ekim Cuma günü sona erecek.
Muhabir: Murat Asil
Yayınlayan: Ahmet Ekici
Kaynak: