Muzaffer Tulukcu
7 kardeşten 6’sı spor yapan akman kardeşler
FUTBOLCU ALİ-MEHMET, BOKSÖR HAKKI-MUAMMER- SELÇUK AKMAN KARDEŞLER
Konya’da Türkiye’de beklide dünyada örneği bulunmayacak 7 kardeşten 6’sınında spor yaptığı aileyi bulmak beklide mümkün değildir. İşte Akman ailesi böyle bir ailedir. Ailenin 7 çocuğunun yalnızca 3 numarası bayan olduğundandır herhalde sporla bir bağı olmamıştır. Diğer 7 kardeşin 6’sıda spor yapmışlardır. Büyük ağabeyler Ali ve Mehmet Akman futbol oynarken Hakkı, Muammer, Selçuk ve Zeki Akman ise ringleri rakip boksörlere dar etmişlerdir.
Rus harbi sıkıntısıyla 1990’lı yıllar öncesi Konya’ya yerleşen Akman sülalesinin 6 kardeşinin de spor yapması nitekim zamanın Beden Terbiyesi Müdürü Sami Yavrucuk’un dikkatini çekmiş ve takdirini celbetmişti. Bu nedenle Sami Yavrucuk, baba Zeynel Akman’a huzurda bir kupa takdim ederek onu onare etmişti.
Ailenin en büyüğü Ali Akman (1934) 1–2 yıl kadar bisiklet sporu ile ilgilendikten sonra futbolun cazibesine kapıldı ve 1950’li yıllarda Konya İdmanyurdu’nun sol beki olarak yeşil- beyaz formayı giydi. Vefat eden büyük ağabey Musalla Mezarlığına defnedildi.
Ailenin iki numarası Mehmet Akman Konyagençlerbirliği’nde yetişti. Sağ açık mevkiinde görev yaptı. Başarılı futboluyla dikkatleri üzerine topladı ve Beşiktaş’tan profesyonellik teklifi geldi. Babası karşı çıkınca amatörlüğe Gençlerbirliği’nde devam etti. Uzun yıllar lokantacılık yapan Mehmet Akman emeklilik sonrası Antalya’ya yerleşti, halen orada yaşıyor.
Ailenin dört numarası Hakkı Akman ise Akman ailesinin ilk boksörü olarak 1961-65’li yıllarda 54 kg.’da dövüşerek ringleri rakiplerine dar etti. Maçlarının çoğunluğunu nakavtla kazanan Hakkı Akman askerlik nedeniyle spora ara vermişti. 1969-70’li yıllarda siyah-beyaz Konyaspor Boks Takımının antrenörlüğünü yapan Hakkı Akman halen Eski Buğday Pazarı karşısında ızgara ağırlıklı lokantacılığa devam ediyor. Hakkı Akman ve Muammer Akman kardeşlerin antrenörlüklerini önce Saim Karaküçükoğlu, sonrasında da Mersin’den gelen Beden Terbiyesi’nde görevli Necdet Ayedeniz yaptı.
Ailenin beş numarası Muammer Akman’da boksör olarak tarihteki yerini alanlardandı.1961 yılında 51 kg.da boksa başlayan Muammer Akman Konya Lisesi ve Üniversite’de okurken spor yapma imkânı bulunca 9 yıl kadar ringlerde boy gösterdi. 51 kg. ile başladı sonraki yıllarda 67 kg.a kadar çıktı. Akmanın zamanında Türkiye’de Liseler Arası Boks Şampiyonası ilk defa 1965 yılında Konya’da yapılmıştı. Konya’nın bu önderliği Türkiye’ye yayıldı ve bu tarih sonrasında tüm Türkiye’de Liseler Arası Boks Şampiyonaları yapılmaya başlandı. Aynı önderliği Konya Üniversiteler Arası Boks maçlarında da yaptı. 1968 yılında Konya’da yapılan Üniversiteler Arası Boks maçları bu tarihten sonra tüm Türkiye’ye yayıldı. Muammer Akman Milli takım seçmelerini kazandı fakat Milli Müsabaka iptal olunca Milli formayı giyemedi. Konya’da liseler ve üniversiteler arası boks maçlarının yapılması için gayret gösteren Muammer Akman maçlarını genellikle nakavt ile kazanırdı. Aynı şekilde nakavtçı olan küçük ağabeyi Hakkı Akman hayat şartları nedeniyle sporu uzun süre devam ettiremedi. Ankara Sosyal Hizmetler Akademisi mezunu olan Muammer Akman Psikoterapist mesleğine Anıt Hastanesi’nde devam ediyor.
Ailenin altı numarası Selçuk Akman’da Karatay Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken kapalı Tribünler altında bulunan Boks Salonu’nun müdavimlerindendi. Antrenör Ali Kılıçoğlu nezaretinde çalışan Selçuk Akman, üniversite hayatında spor yapma imkânı bulamadı.
Ailenin en küçüğü Zeki Akman ise 3 yıla yakın boks yaptı. 57–60 kilolarda dövüştü. Halen Antalya’da yaşayan Zeki Akman müzik işleriyle uğraşıyor.
6 Çocuğu spor yapan baba Zeynel Akman Efsane Bölge Müdürü Sami yavrucuk tarafından onore edilmişti.
Hakkı Akman
Hakkı Akman’ın antrenörlüğünü yaptığı Konyaspor Boks Takımı
Nakavtçı boksör Muammer Akman
28-29 Temmuz 1962 Ankara Boks Takımını 5-1 yenen Konya Takımından Muammer Akman Ankaralı Musa Kıvanç’ı yendiği maç