AB 'akrilamid' maddesine savaş açtı
Avrupa Birliği Komisyonu, hazır gıda üretiminde kullanılan ve kansere neden olan "akrilamid" maddesinin yeni gıda düzenlemesinde kullanımının azaltılmasına karar verdi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, hazır gıda üretiminde kullanılan ve kansere neden olan "akrilamid" maddesiyle mücadelesini sertleştirdi. Özellikle, patates kızartması, cips, bisküvi ve benzeri gıdaların üretiminde kullanılan "akrilamid" (acrylamid) kimyasal maddesi insan sağlığı için zararlı olduğundan AB Komisyonu yeni gıda düzenlemesinde kullanımının azaltılmasına karar verdi.
AB, 2018 yılının ilkbaharından itibaren gıda üreticileri için kavrulmuş, pişmiş ve kızartılmış ürünlerdeki tartışmalı "akrilamid" kimyasalının içeriğini azaltan koşulların geçerli olacağını duyurdu. "Akrilamid" genel olarak kavurma, fırınlama veya kızartma sırasında, özellikle patates, un ve kahve gibi nişasta içeren gıdaların üretiminde kullanılıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, "akrilamid" maddesine bağlı kanser riskinde artışın belirlenmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü, üye ülkelere bu kimyasalın kontrol altında kullanılması konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, belli dozlara çıkıldığında, "akrilamid" maddesinin insan ve hayvan sinir sisteminde zehirlenme etkisi yaptığı da belirtildi.