ABD Savunma Bakanı'ndan Suriye için özel yetki talebi

ABD Savunma Bakanı'ndan Suriye için özel yetki talebi

Savunma Bakanı Mattis Kongre’nin Suriye’de askeri operasyon yapmak için bir özel yetki yasası çıkarması talebinde bulundu- Mattis: "Bu yetki bizim bu düşmana karşı ne için durduğumuzu ortaya koyacaktır”- Senatörler Savunma Bakanı Mattis ve Genelkurmay Baş

WASHINGTON (AA) – ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Kongre'den Suriye'de askeri operasyonlar için özel bir yetki tasarısı çıkarmasını istedi.

Mattis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile birlikte ABD Senatosu Tahsisatlar Komitesinde Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2017 yılı için 30 milyar dolar ek bütçe talebi hakkında konuştu.

ABD’nin Suriye’de gittikçe artan askeri varlığını hatırlatan Yeni Meksika eyaleti Senatörü Demokrat Tom Udall, yönetimin Kongre tarafından 2001 ve 2003 yıllarında verilen askeri güç kullanma yetkilerinin Afganistan ve Irak için geçerli olduğunu ancak Pentagon’un bu iki yetki ile Suriye’de harekat icra ettiğini söyledi.

Senatör bu noktada iki yetki yasasının Suriye'yi kapsamadığı ve Kongre’nin savaş kararı olmaksızın Suriye’de fiili bir işgal yürüttüğünü söyledi.

Senatörün bu değerlendirmesine cevap veren Savunma Bakanı Mattis Suriye’de icra edilen harekatın işgal olmadığını ancak Kongre’nin Suriye’de askeri operasyon yapmak için bir yetki yasası çıkarması talebinde bulundu.

Mattis, Kongre’nin bu yönde çıkaracağı bir yasanın “Amerikan halkının kararlılığını” ifade eden bir adım olacağını ifade etti.

Kongre’nin neden böyle bir yetki vermediğini veya bu konuyu tartışmadığını anlamadığını ifade eden Mattis şöyle devam etti:

“Bizim karşı karşıya olduğumuz açık ve net bir tehdittir. Bu düşmanla yıllarca savaştım. Onları sahiplenmek adına söylemiyorum ama şakaları yok. Dolayısıyla hem şimdiki başkomutan hem de eski başkomutanın Amerikan halkını korumak gibi bir görevi var ve bu yetki bizim bu düşmana karşı ne için durduğumuzu da ortaya koyacaktır.”

-YPG'nin Rusya ile ilişkisi konusunda uyarı

Senatörler, Mattis ve Dunford’a PKK’nın Suriye kolu PYD ile Rusya arasındaki ilişkiyi de sordular.

Kansas eyaleti Senatörü Cumhuriyetçi Jerry Moran ABD’nin desteğini alan PYD ve askeri kolu YPG’nin Rusya ile de işbirliği yaptığını hatırlatarak Rusya’nın ABD’nin Suriye’deki çabalarını boşa çıkarmak gibi bir hedefi olup olmadığını sordu.

Senatörün “Bütçe talebinizde bu grubun (YPG) fonunu da içeren DEAŞ karşıtı eğitim ve destek için 600 milyon dolarlık bir fon var. Sorum hem geniş hem de spesifik. Suriye’deki başarılı olma çabalarımızda Rusya’nın nasıl bir rolü var ve şimdi bu çabanın parçası olarak bu milis güçlere verdiğimiz desteğe karşılık bunların Ruslarla ilişkisinin nasıl bir sonucu olur?” şeklindeki sorusuna Mattis YPG’nin iki grup olduğunu ve Rusların ilişki kurduğu YPG’nin Afrin’deki unsurları olduğunu savundu.

- Dunford’dan çelişkili açıklama

Aynı soruya Orgeneral Dunford ise Rusya ile çalışan YPG unsurlarının ABD tarafından desteklenmediğini ve o unsurlara ekipman verilmediğini aktardı. Ancak desteklenen grupların Rusya ile ilişkisi bulunup bulunmadığına da bakıldığını ifade eden Dunford PYD/PKK’nın askeri kolu YPG’nin Rusya ile siyasi ilişkisi bulunduğunu ifade etti.

Dunford şunları söyledi:

“Desteklediğimiz gruplar elbette Rusya ile siyasi olarak angajman içerisinde. YPG’nin Moskova’da ofisi var fakat bizim sahada desteklediğimiz grupların Rus ordusundan doğrudan bir destek alması söz konusu değil.”

- ABD Irak’ta kalıcı asker bulundurmalı

Diğer taraftan Güney Carolina eyaleti Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham’ın Musul’dan sonra DEAŞ’ın tekrar dirilmemesi için ABD’nin Irak’ta asker bulundurmasına ilişkin sorusuna Mattis, “Irak güvenlik güçlerini ortak düşmanlarımızın defteri dürülü kalmasını sağlayacak şekilde bırakmamız ulusal güvenlik menfaatimize uygun olacağını inanıyorum.” dedi.

Dunford ise Irak ordusunun bir süre daha ABD’nin yardımına ihtiyaç duyacağını ve bu nedenle Irak’ta daimi bir güç bulundurulmasının uygun olacağını söyledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı