ABD ve Hindistan, uzayda işbirliği için anlaşma imzaladı

ABD ve Hindistan, uzayda işbirliği için anlaşma imzaladı

ANKARA (AA) - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), uzayda işbirliği için anlaşma imzaladı.Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen 65....

ANKARA (AA) - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), uzayda işbirliği için anlaşma imzaladı.

Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen 65. Uluslararası Uzay Kongresi'nde NASA Yöneticisi Charles Bolden ve ISRO Başkanı K. Radhakrishna tarafından imzalanan anlaşmaya göre, NASA ve ISRO, Mars'ta işbirliği yapacak ve 2020'de Dünya'daki değişimleri uzaydan gözlemek için ortak radar uzay aracı gönderecek.   

NASA ve ISRO, Mars'a gönderdikleri uzay araçlarının işbirliği yapmasını sağlamak için çalışma grupları kuracak.  

NASA'nın Mars'a gönderdiği Maven uzay aracı, yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından geçen hafta Kızıl Gezegen'e ulaşmıştı. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. uzay aracı olan ve 671 milyon dolara mal olan Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution - Maven), bir zamanlar Dünya'ya benzer ve sıvı halde su barındırabilecek kadar kalın bir atmosfere sahip olduğu sanılan Mars'ı inceleyecek. 

NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı'nın ardından Kızıl Gezegen'e uzay aracı gönderen 4. kurum olan ISRO'nun Mangalyaan uydusu da Maven'den iki gün sonra Mars'ın yörüngesine girmişti. 74 milyon dolarla şimdiye kadarki "en ucuza mal olan gezegenler arası görev" olarak tarihe geçen Mars Yörünge Misyonu (MOM), ilk görüntülerini gönderdi. 

NASA ve ISRO'nun 2020'de göndereceği NISAR radar uzay aracı, Yerküre üzerindeki yüzey değişimlerinin nedenlerini ve etkilerini belirlemek için ölçümler yapacak. İki farklı radar frekansı kullanacak uzay aracının yapacağı ölçümlerin, özellikle iklim değişikliğiyle ilgili araştırmalara büyük katkıda bulunması bekleniyor.  

 

Kaynak:Haber Kaynağı