Acil ekibinin müdahalesi hayat kurtarıyor
Paramedik Derneği Başkanı Alpakan:- "Kritik hastalarda ilk yarım saat ve bir saatte yapılan müdahaleler önem taşıyor. Paramediklerin burada gerçekleştirecekleri müdahaleler, hastaların hayatta kalma şansını yüksek derecede artırmaktadır"
MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Sağlık Bakanlığının 112 acil ekiplerinde görev yapan ve kaza, yangın, doğal afet gibi durumlarda gece gündüz demeden yardıma koşan "paramedik"ler, yaptıkları müdahaleler ile hastaların hayatta kalma şansını büyük derecede artıyor.
Paramedik Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Alpakan, Bodrum ilçesinde düzenlenen "4. Uluslararası Paramedik Kongresi"nde, 112 acil ekiplerinin çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye'de 2004 yılından itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı 112 ambulanslarında paramediklerin görev almaya başladığını anımsatan Alpakan, Türkiye'nin neredeyse her bölgesindeki 112 istasyonlarında paramediklerin görev yaptığını kaydetti.
Paramediklerin hasta üzerinde yapılması gereken tüm işleri yerine getirdiğini belirten Alpakan, "Ekiplerimiz hastanın ihtiyacı olan acil tıbbi müdahaleyi yaparak, hastaneye uygun şekilde naklini sağlıyor. Türkiye'de 10 binden fazla paramedik var. Okul sayıları arttı, dolayısıyla paramedik sayıları da daha fazla artıyor." dedi.
Alpakan, 5 bine yakın paramediğin Sağlık Bakanlığına bağlı ambulanslarda hizmet verdiğini kaydederek, bu ekiplerin tamamına "ambulans sürüş teknikleri", "hastaya ileri yaşam desteği", "çocuk hastaya yaşam desteği" ve "travma hastasına bakım" gibi eğitimler verdiklerine dikkati çekti.
- "Son 15 yılda ciddi atılımlar gerçekleştirildi"
Dünyada hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğuna değinen Alpakan, Türkiye'de son 15 yılda bu konuyla ilgili çok ciddi atılımlar gerçekleştirildiğinin vurguladı.
Alpakan, iki yıl içerisinde 8 bin kişinin daha sisteme katılmasını öngördüklerini belirterek, "Kritik hastalarda ilk yarım saat ve bir saatte yapılan müdahaleler önem taşıyor. Paramediklerin burada gerçekleştirecekleri müdahaleler, hastaların hayatta kalma şansını yüksek derecede artırmaktadır." diye konuştu.
Türkiye'deki turizm merkezlerinde, özellikle motorize ambulanslarda paramediklerin ciddi görevler aldığını ifade eden Alpakan, "Tarihi yapılardan dolayı araç trafiğine kapalı yerlerde veya çok kalabalık trafiğin olduğu yerlerde motorize ambulanslarla ekipler müdahalelerini yapıyor. Turizm bölgelerinde de bu ambulansların fazla sayıda olduğunu söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.
- "Bu meslekte kadın olmak çok zor"
Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde görev yaptıktan sonra Muğla'da mesleğini sürdüren paramedik Rabia Yıldırım da işini severek yaptığını söyledi.
Sağlıkçı olmayı çok istediğini, lise ve üniversite yıllarında da bunun için çok çalıştığını belirten Yıldırım, "Bu meslekte kadın olmak çok zor. Bizi küçük ve naif görüyorlar. Bu nedenle daha sert yaklaşabiliyorlar. Bu yüzden bayan olmak daha zor." dedi.
Yıldırım, 2007 yılından bu yana pek çok olayla karşılaştığını aktararak, şöyle konuştu:
"Nöbet sonrasında vaka bittikten sonra hüngür hüngür ağladığım ve kendime gelemediğim olaylar oldu ama 'Gerçekten çok iyi, çok güzel bir şey başardık' dediğimiz anlar da kutlama yaptığımız anlar da oldu."
Kilis'te görev aldığı dönemde bölgede bir bebeğe müdahale ettiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Daha 3 günlük bir bebek almıştık. Annesi göçük altında bir yere sığınmış ve doğumu orada yapmıştı. Bu bebek patlamanın etkisiyle annesinin kucağından düşmüş ve travmaya maruz kalmış. Bebeği ambulansa aldığımızda ona müdahale etmek, kalp atımlarının durması, hastaneye götürürken yeniden hayata dönmesi ve kalp atımlarını hissetmek, inanılmaz güzel bir duyguydu. Duygusallıktan 40 dakika kendime gelememiştim. İnsanlar bize neden ters davranıyor, azarlıyorlar, seslerini yükseltiyorlar diye de çok üzüldüğüm oluyor."
AA
Kaynak: