Açlık grevindeki 2 kişi tedaviyi reddetti
OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile akademisyenlik ve öğretmenlik görevinden uzaklaştırılan, bu nedenle açlık grevi yapan Gülmez ile Özakça'nın, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından gönderilen sağlık görevlilerinin tedavi önerisini kabul etmediği öğrenildi- Ha
ANKARA (AA) - Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan ve açlık grevi yapan Nuriye Gülmez ile Semih Özakça'nın, Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin tedavi teklifini kabul etmediği öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğünün talimatıyla, bugün saat 11.15'te açlık grevindeki Gülmez ve Özakça'nın genel sağlık durumlarını değerlendirmek ve muayene etmek üzere Çankaya Toplum Sağlığı Merkezinden görevliler, Kızılay'daki Konur Sokak'a gönderildi.
Burada yaklaşık 20 kişi ve basın mensuplarının olduğunu, Nuriye Gülmez ve Semih Özakça'nın ise bulunmadığını gören görevliler, sokakta bulunan eylemcilerden Mehmet Dursulu ile görüştü. Sağlık görevlileri, Dursulu ile yaptıkları görüşmeyi tutanak altına aldı.
Buna göre Mehmet Dursulu, görevlilere, Gülmez ve Özakça'nın evde istirahatta olduklarını söyledi.
Görevliler tarafından, Dursulu'ya, açlık grevinin getirebileceği sorunlar, özellikle eylemin 64'üncü gününde bu grevin çeşitli nörolojik, vital, organ hasarı gibi yaşamı tehlikeye sokacak geri dönüşsüz hasarlar bırakabileceği konusunda detaylı bilgi verildi.
Nuriye Gülmez ve Semih Özakça adına konuştuğunu belirten Mehmet Dursulu, açlık grevindeki 2 kişinin "süreç hakkında bilgi sahibi olduklarını, hasta olmadıklarını, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymadıklarını, hasta-hekim ilişkisini hiçbir şekilde kabul etmediklerini, kararı kendi iradeleriyle verdiklerini ve buna saygı duyulması gerektiğine inandıklarını" ifade ettiklerini iletti.
Görevlilerce sürecin sağlığa etkisi hakkında ayrıntılı bilgi verilerek, Gülmez ve Özakça ile görüşme talep edildi. Dursulu, saat 11.30'da eylemcilerle telefonda görüşüp talebi iletti ancak talep belirtilen gerekçelerle reddedildi.
Nuriye Gülmez ve Semih Özakça'nın, sağlık hizmeti almak için tek şartlarının, taleplerine yönelik somut adımın atılması olduğunu ifade ettikleri belirtildi.
Tedavi girişimi ve eylemcilerin tedaviyi reddettiklerine yönelik açıklamaları da tutanakta yer aldı.
AA
Kaynak: