AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: 8 bin 550 artçı sarsıntı kaydedildi! 5 üzerinde artçılar olabilir
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı. Tatar, "Önümüzdeki günlerde de 5 üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz" dedi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının yaşandığını belirterek, önümüzdeki günlerde de 5'in üzerinde artçılar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili vuran 2 büyük depremle ilgili son gelişmeleri açıkladı. AFAD Başkanlığı'nda depremlere ilişkin verileri aktaran Tatar, gelecek günlerde büyük dereceli artçı sarsıntılar yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Tüm depremlerin sonrasında şu ana kadar 8 bin 550 artçı sarsıntı kaydedildi. Yaklaşık 4 ayda kaydetmemiz gereken deprem sayısını 17 gün içerisinde kaydettik. Yaklaşık 3 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor. Birçoğu da hissedilecek derecede. Önümüzdeki günlerde de 5 üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz" dedi.
"SİVAS'IN GÜRÜN İLÇESİ DE "GENEL HAYATI ETKİLEYEN AFET BÖLGESİ" OLARAK İLAN"
Söz konusu iller harici, deprem bölgesine yakın bazı illerde de hasarların oluştuğunu belirten Tarar, "Ağır hasarlı binalardan eşya alımı yasaklanmış durumda. Çünkü her hangi bir artçı sarsıntıda yıkılma riski var. Depremlerin merkez üslerine yakın illerin ilçelerinde de bir takım hasarların olduğunu görüyoruz. Niğde, Sivas Gürün, Kayseri'nin bazı ilçelerinde hasarlı binaların olduğuna dair bilgiler var. Buradaki hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Sivas'ın Gürün ilçesi de "genel hayatı etkileyen afet bölgesi" olarak ilan edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.
İnşaat halindeki binalarla ilgili izlenecek süreç hakkında da konuşa Tatar, "Tamamlanmamış, inşaat halindeki binalar, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile tanımlanmış durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği, kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan raporla bu binaların durumu netleşecek" dedi.
"510'A YAKIN FARKLI ARAŞTIRMACI SAHADA GÖREV YAPIYOR"
Bölgelerdeki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Tatar, "Sahada çok sayıda araştırmacı çalışma yürütüyor. Birbirinden farklı 109 proje kapsamında, 59 farklı kurumdan 510'a yakın farklı araştırmacı sahada görev yapıyor. Diğer kurumlardakilerle birlikte ise bu sayı 700 civarında" diye konuştu.
Kaynak: