"Akademik dokunuş" İztuzu Plajı'na hayat verdi

"Akademik dokunuş" İztuzu Plajı'na hayat verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca geçen yıl Muğla Sıtkı Koçan Üniversitesine devredilen ve girişlerin ücretsiz yapıldığı dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda yapılan çalışmalarla hem ziyaretçi sayısı hem de kumsaldaki caretta caretta sayısında artış sağlandı- MSK

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla'da Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesince yürütülen "koruma kullanma dengesi" kapsamında yapılan çalışmalarda, kumsaldaki caretta carettaların yuvalama alanlarında ve ziyaretçi sayısında önemli artış yaşandı.

Dünya genelini kapsayan tatil, seyahat, otel yorumları, önerileri ve eleştirilerinin paylaşıldığı Tripadvisor internet sitesinin yaptığı, "2015'te görülmesi gereken yerler" anketinde Avrupa 'da ilk 5'e, dünyada ise ilk 20'ye giren İztuzu Plajı, hem turistlere hem de caretta carettalara evsahipliği yapıyor.

Geçen yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine (MSKÜ) devredilen dünyaca ünlü plaj, yürütülen bakım ve koruma çalışmaları sayesinde hem vatandaşlar tarafından ücretsiz kullanıldı hem de plajın gerçek sahibi caretta carettaların nüfusunda artış sağlandı.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerinin esas amacının İztuzu Plajı'nı özel çevre koruma anlayışıyla koruyarak gelecek nesillere bozulmadan aktarmak olduğunu söyledi.

Bir diğer amaçlarının çevrenin, denizin ve oradaki doğal hayatın devamını sağlayacak şekilde muhafaza etmek olduğunu vurgulayan Harmandar, bölgeyi dünyaya daha iyi tanıtıp, üniversitenin akademik çalışmalarına fayda sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Harmandar, "İztuzu'nun esas sahipleri caretta carettalardır. Carettaların yaklaşık 100 yılı aşan bir ömürleri bulunmaktadır. Yirmi yaşından sonra bunlar üremeye başlamaktadırlar ve nesilleri kaybolmak üzereyken devletimizin ve milletimizin duyarlı davranışı sayesinde artık carettalar kaybolmaktan kurtulmuş ve sayıları yeterli düzeye ulaşmıştır" dedi.

- "Plaj saat 20.00'den sonra carettalara devrediliyor"

Harmandar, İztuzu Plajı'na saat 20.00'den sonra girişlerin yasak olduğunu, bu saatten sonra plajın carettalara devredildiğini ifade etti.

Plajda aydınlatma, ses ve gürültünün yasak olduğuna işaret eden Harmandar, gündüzleri de carettalara zarar vermeyecek şekilde deniz ve kumdan yararlanma imkanlarının belirli ölçülerde devam ettiğini vurguladı.

Harmandar, bölgeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlemiş olduğu mevcut tesislerin dışında yeni bir tesis yapmanın da mümkün olmadığını belirtti.

Plajın üniversiteye devredilmesinin ardından yıllardır yıpranmış olan tesisleri onardıklarını, içme suyundan duş kabinlerine kadar her türlü kullanım alanlarını da yenilediklerini anlatan Harmandar, bu yıl ziyaretçilere kaliteli hizmet sunup, bölgenin daha iyi tanıtımını yapacaklarını kaydetti.

- "Kendi elektriğimizi üreteceğiz"

Yapılan çalışmalar kapsamında plajda güneş enerjisi ile kendi elektriklerini üreteceklerini belirten Harmandar şöyle konuştu:

"Ayrıca bölgedeki doğal hayatın araştırılması için de üniversitemiz tarafından bir altyapı projesi hazırlandı. 10 farklı alanda burada araştırmalarımız olacak. Carettalar başta olmak üzere buradaki bitki ve hayvan türlerinin araştırılması, bunların özelliklerinin incelenmesi, türlerinin belirlenmesi gibi araştırmalar yapacağız. Üniversitemiz bu bölgenin dünyaya ve Türkiye’ye daha iyi tanıtılması için gerekli bütün bilimsel araştırmaları planlamıştır."

- "Yerli turist artışı yaşandı"

Rektör Harmandar, plajın ücretsiz olmasıyla birlikte bu yıl özellikle yerli turist girişinde büyük bir artış yaşandığını belirterek, halkın plaja adeta akın ettiğine dikkati çekti.

Ücret alınmadığı için plaja giren kişi sayısını belirleyemediklerine vurgu yapan Harmandar, "Plaja her gittiğimizde vatandaşın İztuzu'nu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından çalıştırılmasından memnun olduklarını duydum. Özellikle bölge halkı bu durumdan son derece mutlu" diye konuştu.

- "Carettaların yuva sayısı arttı"

Harmandar, yürütülen koruma çalışmaları sayesinde İztuzu kumsalından 23 bin 881 yavru caretta carettanın denizle buluştuğunu söyledi.

Geçen yıl İztuzu sahiline çıkan bin 231 caretta carettanın 432'sinin yumurta bıraktığını belirten Harmandar, 23 bin 881 yavrunun denizle buluştuğunun tespit edildiğini dile getirdi.

Harmandar, 2014 yılında ise bin 91 caretta carettanın çıkış yaptığını, 433 yuvadan 20 bin 111 yavrunun denize ulaştığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı