Akkuyu NGS'de istihdam umudu
İnşaat döneminde 12 bin 500, işletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edilmesi planlanan Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu NGS'de çalışmayı ümit eden mahalle sakinleri, Rusya ile normalleşen ilişkilerin ardından inşaatla ilgili çalışmaları
MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - En yüksek inşaat döneminde 12 bin 500, işletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin kişi istihdam edilmesi planlanan Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) işe girmeyi ümit eden mahalle sakinleri, Rusya ile normalleşen ilişkilerin ardından inşaat çalışmalarının hız kazanmasını umut ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki gün önce yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'ndeki çalışmalara devam edilmesi konusunda da görüş birliğine varılması, projenin hayata geçirileceği Büyükeceli Mahallesi'nde de dikkatle takip edildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı ilk toplantısında santralin de içinde yer aldığı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın oy çokluğuyla kabul edilmesiyle önemli bir aşaması da geçilen projenin inşaat aşamasında 12 bin 500, işletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
- "İşsizlik oranını düşürecek, belli bir hareketlilik katacak"
Büyükeceli Mahallesi'nde yaşayan Ersin Bulut, (28), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan uçak krizinden önce kendisinin de santral inşaatına yönelik hazırlıklarda çalıştığını, krizle işten ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.
Ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden Bulut, "İşsiz kaldık belli bir süredir. Çalışmaların başlaması bizler açısından daha iyi olacak. Akkuyu NGS'nin memlekete istihdam sağlayacağını, işsizlik oranını düşüreceğini ve belli bir hareketlilik katacağını düşünüyoruz. Bir sürü işsiz gencimiz var, içlerine ben de dahilim. Bir an önce hareketliliğin başlamasını istiyoruz. İyi olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.
Alpay Kalan da nükleer santralin artık geleceğinin de bir sisteme bağlanmasını istediklerini dile getirdi.
Ülkelerarası ilişkiler ve siyasi dalgalanmaların projeyi etkilediğine değinen Kalan, "İnsanlar buraya geleceğini, paralarını, umutlarını bağlıyor. Kaç yıl geçmiş halen yapım aşamasında. Ben artık bunun yapılmasını ve tamamlanmasını istiyorum." ifadesini kullandı.
Enes Işık ise nükleer santralin başlamasının, bölgenin ekonomisi için de çok önemli olduğunu kaydetti.
AA
Kaynak: