Alabalık ihracatı "soruşturmaya" rağmen artıyor
AB Komisyonu'nun Türk alabalık ihracatçıları aleyhinde açtığı anti-sübvansiyon soruşturması sonucu getirdiği ek ithalat vergilerine rağmen, ihracatın artmaya devam ettiği belirtildi- Su ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Özpek: "Avrupa'daki alaba
DENİZLİ (AA) - İBRAHİM SÜZER - Avrupa Komisyonu'nun haksız devlet desteği aldıkları gerekçesiyle Türk alabalık ihracatçısı firmalar aleyhinde verdiği anti-sübvansiyon kararı sonrası uyguladığı ek ithalat vergisine rağmen alabalık ihracatının arttığı belirtildi.
Türkiye'nin en büyük alabalık ihracatçılarından olan ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nda yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten Osman Özpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su ürünleri sektöründe üretim ve ihracatını hızla artıran Türkiye'nin AB pazarında lider ülke konumuna geldiğine işaret etti.
Alabalıkta AB ihtiyacının yüzde 17'sini karşıladıklarını ifade eden Özpek, bir süre önce Danimarka'daki su ürünleri örgütlerinin şikayeti üzerine Avrupa Komisyonu'nun Türk alabalık ihracatçıları hakkında anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmaları açtığını ifade etti.
Anti-damping soruşturmasından olumsuz bir karar çıkmadığını ancak komisyonun 11 Türk firmasının haksız rekabete neden olan devlet desteği aldığı gerekçesiyle anti-sübvansiyon kararı aldığını ve firmalara aldıkları destek oranında ek ithalat vergileri getirdiğini anlatan Özpek, yüzde 7 ile 9,7 arasında değişen vergilerin kasım ayında uygulamaya girdiğini ifade etti.
Getirilen vergilerin ihracatı çok fazla etkilemediğini dile getiren Özpek, sektörün kasım ayı sonrası AB pazarına ihracatlarında her hangi bir düşüş gözlenmediğini, aksine yılbaşı nedeniyle hareketli bir piyasanın yaşandığını söyledi.
Şirket olarak Denizli ve Muğla'daki çiftliklerde yıllık 20 milyon adet alabalık ürettiklerini, bu balıkları tütsülenmiş, fileto ve dondurulmuş olarak Avrupa ülkelerine ihraç ettikleri belirten Özpek, geçen yıl 12 milyon avro olan ihracatın bu yıl 15 milyon avroya çıktığını ifade etti.
AB'nin uyguladığı ek verginin ihracatlarını etkilemediğini belirten Özpek, "Şu anda herhangi bir etkileme yok. Yılbaşından dolayı tüketimin çok olması da piyasayı hareketlendirdi. Avrupa'daki alabalık talebinin yüzde 17'sini karşılayan Türkiye, vazgeçilebilecek bir ülke değil. Şu anda pazarımızda kayıp yok" dedi.
- Rusya için izin bekliyoruz
Rusya'nın sektör için alternatif bir pazar olduğunu ifade eden Özpek, bu ülkeden yoğun talepler almalarına rağmen henüz Rusya hükumetinden ithalat izninin gelmediğini söyledi.
Özpek, şöyle konuştu:
"Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerinden ithalatı durdurmasının ardından talepler Türkiye'ye yöneldi. İthalat ile ilgili gerekli izinler hala çıkmadı. İzinler açıldığı zaman pazarımız ve müşterilerimiz hazır. Hükumetimizin bununla ilgili bazı girişimleri olduğunu biliyoruz. Kısa sürede çözüleceğini umuyoruz."
Kaynak: