Alman ekonomi enstitüleri ülkenin büyüme tahminini düşürdü

Alman ekonomi enstitüleri ülkenin büyüme tahminini düşürdü

Almanya’nın önde gelen ekonomi araştırma enstitüleri, bu yıl için daha önce yüzde 1,8 olarak açıklanan GSYH artışını yüzde 1,6’ya çekti

FRANKFURT (AA) - Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitüleri, Almanya’ya ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,8’den yüzde 1,6’ya indirdi.

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkedeki üç farklı ekonomik araştırma enstitüsüyle ortaklaşa hazırlanan Almanya ekonomisine ilişkin “Bahar 2016 Ortak Ekonomik Tahmin” raporunu yayımladı.

Söz konusu raporda, küresel ekonomideki olumsuzluklara karşın Almanya ekonomisinde ılımlı bir toparlanma yaşandığı ve toparlanmanın özel tüketimle desteklendiği ifade edildi.

Raporda, ülkeye gelen çok sayıda sığınmacı için yapılan harcamaların da ek bir teşvik sağladığı hatırlatılarak “Düşük faiz oranları da talebi canlandırıyor. Dünya ekonomisi ise bunun aksine neredeyse hiçbir teşvik sağlamıyor.” denildi.

Almanya'nın büyüme tahmininde bu yıl için aşağı yönlü revizyon yapıldığına işaret edilen raporda,"Ekonomik araştırma enstitüleri, 2015 yılı sonbahar raporunda 2016 yılı için yüzde 1,8 olarak açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 1,6 artmasını bekliyor. GSYH’nin 2017’de ise yüzde 1,5 artması tahmin ediliyor.“ öngörüsü paylaşıldı.

Raporda, bu revizyonun tamamıyla dünya ekonomisindeki belirgin durgunluktan kaynaklandığı ve Almanya'nın iç ekonomisinin geçen sonbahara kıyasla bugün daha da güçlü olduğu vurgulandı.

Almanya'da bu yıl istihdam artışının devam etmesinin beklendiği belirtilen raporda, 2017 yılında ise işsizliğin hafif artmasının öngörüldüğü kaydedildi.


-"Sığınmacılara ilişkin ek harcama, bütçe fazlasını azaltacak"


Bu yıl Almanya'nın bütçe fazlasının azalmasının beklendiğine vurgu yapılan raporda, “Sığınmacılarla ilgili ek harcamalar, mali dengenin 2015 yılındaki 21 milyar avrodan 2016 yılında 11 milyar avroya düşmesine ilişkin beklentilerin ana nedeni.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, yılda iki kez Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı adına hazırlanan ekonomik görünüm raporu, Ifo, Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), Leibniz Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IWH) ve Essen Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (RWI) ile ortaklaşa hazırlanıyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı