Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Ansiklopedi Maddelerim: 1-Konya Üzerine Maddeler

“Ancak bir Konyalının bilmesi gerekenler var, yaşaması gereken özellikler var. Bizim biraz bol keseden lütfettiğimiz Konyalılığın bu özelliklerle süslenmesi gerekmez mi? Önce Azze kelimesinin anlamını bilmeli, Selbasan ile Dört Okka’nın ne olduğunu öğrenmiş olmalı, Araplar dediğimiz zaman onlarca ülkeye dağılmış insanları değil bizim Araplar’ı hatırlamalı, Bitcimez’in anlamını bilmese bile ne olduğunu öğrenmiş olmalı,pînir’in ne olduğunu çoktan öğrenmiş olmalı, şivlilk’e çıkmış, gölle yemiş, cark curk oynamış olmalı…Olmalı da olmalı.

Yönüz eriğini yememiş olsa bile bir baş davşanbaşına diş geçirmiş olmalı,köpük’ün neyle yineceğni, hangi kak’ın daha besleyici olacağını hatırlamalı…

Kolay değilmiş Konyalı olmak. Cızlavuk’u, gabaralı’yı, mes’i, takga’yı, gasget’i de hatırlamalı…Ekmeğin tülü tarafının neyle iyi gittiğini(!) hiç unutmamalı…

Löymenâ’nın, Siyitgil’in, Hatıç’ın, Üssünâ’nınİminapla’nın, Ayış’ın, Zübüde’nin kim veya kimler olduğunu bilmese bile İpram’ın, Sülman’ın, fadim’in, Viyis’in, Zînep’in aslının ne olduğunu bilmeli…

Bir de Gadınnar Bazarı ile Karatay Belediyesi Otogarı’nın iki önceki şeklini hatırlamalı, ilk futbol sahasının yerinde günümüzde neyin olduğunu öğrenmiş olmalı, Araboğlu Makası ile Gayıklı Gâve’nin yerlerini ve niye bu adlarla anıldıklarını öğrenmiş olmalı…Bir de il merkezindeki ayna sayısı ve yerlerini söyleyiverdi mi, deme gitsin, ona hemen bir şehadetnameyi veriverelim, olsun bitsin.”diyor halk edebiyatı denilince adı akla gelen birkaç isimden biri olan Kıymetli Hocamız Saim Sakaoğlu.

Öğrencileri tarafından samimi, en nazik ve güleryüzlü hocalarımızdan diye bahsedilen Saim Sakaoğlu’nun öğrencisi olamasam da şu yukardaki cümleleri bile onunla geç tanıştığım için ne çok şey kaybettiğimin bir göstergesi. Ben de doğma büyüme Konyalı olmama rağmen şu yazılanları okuyunca şehadetnameyi almayı hak edebileceğimi pek de sanmıyorum açıkçası.

“Masal, fıkra ve efsane benim bilim hayatımın üç vazgeçilmez güzelliğidir.” Diyen Saim Sakaoğlu ömrünü halk edebiyatına harcamış, türk masalları, destanlar, aşıklık geleneği, nüktedanlar, Konya ağzı gibi farklı pek çok folklor konularında ülkemizin önde gelen uzmanlarından biridir. Bu konuda yüzlerce belki de binlerce yazı kaleme almış, konferanslar vermiş, toplantılara katılmış, öğrenciler yetiştirmiş; hakkında da pek çok araştırma, röportaj ve eserler hazırlanmış bir bilim adamı.

 

“Bu kitapta, Konya Ansiklopedisi’nde yer alan 36 yazım bir araya getirilmiştir. Konuların belirli başlıklar altında toplandığı bu maddelerden daha fazlasını da yazabilirdim ama genç arkadaşlarıma daha fazla şans tanımak için madde seçiminde biraz geride durdum. Bu 36 yazımın dokuz cildin binlerce sayfası arasında, taşınması bile bir güç isteyen her yönüyle ağırlıklı ciltlerin içinde inzivaya çekilmesine gönlüm razı olmadı. Sonuçta elinizdeki kitap gün yüzüne çıkıverdi.

Maddelerimi on başlık altında topladım, bu bölümleme benim isteğimle oldu. Ayrıca her bölümünbaşına da, sizler ahkam kesmek de diyebilirsiniz, bazı bilgileri eklemeyi uygun buldum. Öyle ya, bu kitapçığın basılması kimsenin hakemliğine sunulmadan sizlere ulaştırılacaktı. Yıllar sonra bu eklemelerim belki günümüzdekinden daha çok ilgi görecektir…”diyerek son kitabı Ansiklopedi Maddelerim: 1-Konya Üzerine Maddeler’i de kendisi böyle anlatıyor.

Okuyucusuna faydalı olması dileğiyle; selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

image002-024.jpg

image004.gif

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.