Adem Alemdar
Asgari ücret
Karatay Belediyesi’nde bir dostumu ziyarete gitmiştim. Çaylarımızı içerken iki delikanlı geldi ve bizim arkadaşa, “Kömür dağıtma işi varmış sizin, biz o iş için geldik” dediler. Kendilerine “Şu evrakları hazır edin birkaç saat içinde, pazartesi başlarsınız” denildi. Delikanlılardan birisi, “Abi bu evrakları nasıl hazırlayacağız biz. Savcılıktan iyi hal kağıdı, bilmem nereden sağlık raporu falan filan…” deyince bizim arkadaş “Bunları hazırlamasanız çalıştıramayız sizi” dedi. Evrakları hazır etmenin zorluğunu gören delikanlı uğraşmaya değip değmeyeceğini kıyaslayabilmek için, “Abi bu iş karşılığında biz kaç para alacağız” dedi. “Asgari ücret” cevabını alan genç, “Abi asgari ücret kaç para yaa” deyiverdi. “658 lira” cevabını alır almaz da arkalarına bile bakmadan çekip gittiler…
Asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren 701 lira oldu. Hayırlı uğurlu olsun, lakin bilinmeli ki artık bu miktar işsizlerin ilgisini çekmiyor. Naçar durumda değilse kişi bu kadar paraya kendini yormuyor…
Piyasa şartları ‘aranan vasıflar’a sahip kişilere zaten daha fazla ücret vermeyi gerektiriyor. Hele yaptığı işin ehli kişiler, bu kadarcık paraya eyvallah etmiyorlar. Şuanda Konya piyasasının cari asgari ücreti bin liralar civarında; ya az üstü ya da az altı…
--------------------------------
Vekillerin maaşları
Milletvekilliği bir iş değildir. Bir görevdir ve görevin yapıldığı zaman zarfında olabildiğince yüksek paralar verilmelidir. Şimdiki miktarın iki-üç katı olabilir mesela. Ama vekillik bittikten sonra ne diye yüksek maaş veriliyor, bunun izahı yoktur. Şimdi ben hasbelkader gelecek seçimde listeye yazılıp vekil oldum, gittim. Dört sene dolunca da tekrar dönüp işimin başına gelmeliyim. Ben emekli vekilim, Ankara’da yaşamalıyım, şu kadar para lazım bana burada yaşamak için diye laga luga yapmamalıyım. Vekillik bittikten sonra senin vaziyetin kimseyi ilgilendirmez…
Ama evveliyatından beri emekli vekiller eski mesleklerine bakılmaksızın TBMM’den emekli olmakta ve yüksek maaş almaktadırlar. Şimdi Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği maaş artışı, işin mahiyetini bilmeyenleri sevindiriyor olabilir. Oysa hâlihazırdaki emekli vekil maaşları da 6 bin 500 TL. Bu kadar maaşı, bizi iki sene temsil etse bile ölünceye kadar hak ediyor…
Öte yandan Başbakanımızın veto edilen yasayı biraz değiştirerek Çankaya’ya tekrar gönderme gayretini görünce üzülüyor ve pek çok vekilin üçüncü dönemi olduğu için onları bir miktar memnun etmeye çalışıyor zahir diyorum. Başka bir izahı yoktur başka bunun…
--------------------------------
Bürokrat maaşları
Şimdi siz bir müsteşarın 5 bin 500, bir valinin veya genel müdürün 5 bin, bir profesörün 4 bin 500 lira maaş aldığını mı zannediyorsunuz. Ya da belediyede bir daire başkanının 3 bin 500 liraya çalıştığını…
Yanılıyorsunuz. Bu sadece bordroda görünen kısım. Esas kallavi kısım çeşitli kurum, kurul veya kamu şirketlerinin yönetim kurullarından alınan huzur haklarıdır. Buralardan alınan miktarlar doğal olarak taşrada düşük olabilir. Bir veya birkaç asgari ücret olabilir, ama Ankara öyle mi? Ankara’da öyle paralar alan bürokratlar var ki dilinizi yutarsınız. 40-50 bin liralardan bahsediyorum. Örnek mi istiyorsunuz. Benim bildiğim bir kurumun genel müdürü aynı zamanda devletin bir başka şirketinin yönetim kurulu başkanı. Ayrıca bir kamu bankasının yönetim kurulu üyesi ve bir başka şirketin de denetiminde…
Milletvekillerinin düşük maaş alıyoruz diye bozuldukları kadar var; atanmalarına vesile oldukları adamların bir ayda eline geçen miktarı 6-7 ayda alamıyorlar. Nasıl köpürmesinler…