"Avrasya İş Adamları Forumu"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: (2)- "11 yıl önce Türkiye 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeydi. Dünyaya bu kadar malsatabiliyordu. Ancak bugün 160 milyar doları artık zorluyoruz. Bu yeter değil. Çünkü önümüzdeki 10 yılda bunu 500 milya
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 11 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin, bugün 160 milyar dolarlık bir ihracat rakamına yaklaştığını belirterek, "Bu yeter değil. Çünkü önümüzdeki 10 yılda bunu 500 milyar dolara çıkaracak bir atılım gerçekleştireceğiz" dedi.
Tüm Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) iş birliğiyle Gebze'de bir otelde düzenlenen "Avrasya İş Adamları Forumu" gala yemeğinde konuşan
Ergün, Türkiye ekonomisin son yıllarda gerçekten çok başarılı bir tablo çizdiğini, özellikle kamu maliyesi ve bankacılık sisteminde gerçekleştirilen köklü reformların, Türkiye ekonomisini dünyanın en güvenilir ekonomilerinden biri haline getirdiğini belirtti.
Türkiye'nin yakaladığı bu güven ve istikrar ortamının yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gibi alanlarda çok olumlu bir şekilde ortaya çıktığını ve bunun yansımalarını rakamlarla gördüklerini vurguladı. Son 11 yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 5'in üzerinde bir ekonomik büyüme performansı sergilediklerini aktaran Ergün, şunları söyledi:
"En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa'da son bir kaç yıldır büyük olumsuzluklar yaşanmasına rağmen, biz ekonomik kriz sonrasında en hızlı istihdam artışı sağlayan ülkelerden biri olduk. Etrafımızdaki bir çok ülkede istihdam azalırken. 2010-2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldık. 2012-2013 yıllarında ise dünyadaki gelişmeleri de takip ederek ve ekonomik kırılganlıkları en aza indirmek amacıyla büyüme hızımızı bilinçli bir şekilde bir miktar geriye çektik, bir miktar düşürdük. Salı günü açıklanan rakamlara göre, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 4,4 gibi bir büyüme gerçekleştirdik. Bu büyüme rakamları elbette uzun ve orta vadede bizim açımızdan yeterli rakamlar değil ancak bir çok Avrupa ülkesi bizim mütevazi olarak değerlendirdiğimiz bu rakamları gerçekten imrenerek, seyretmektedirler. Yani yüzde 2'lik yüzde 3'lük bir büyümeyi hasretle beklemektedirler. Hala bir çok ekonomi yerinde saymakta, hala küçülen ekonomiler var."
Ergün, Türkiye'nin hem dış pazar hem de iç pazar açısından çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ve iş dünyasının bu özelliği görmesi gerektiğini belirtti.
- "Yüzde 95 oranında sanayi ürünleri ihraç ediyoruz"-
Ergün, Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli başarılar elde ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"11 yıl önce Türkiye 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeydi. Dünyaya bu kadar mal satabiliyordu. Ancak bugün 160 milyar doları artık zorluyoruz. 10 yıl içerisinde böylesine önemli bir ilerleme kaydettik. Bu yeter değil. Çünkü önümüzdeki 10 yılda bunu 500 milyar dolara çıkaracak bir atılım gerçekleştireceğiz. Bizim bu ihracatımız, tarım ürünleri, petrol, doğalgaz ve maden satarak gerçekleşmiş bir ihracat değil. Tamamen üretime dayanmaktadır. Sanayi ihracatı... Yüzde 95 oranında sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi sanayi merkezli, üretim merkezli bir ekonomidir. Doğal kaynaklar ticaretine ve bunların satışına dayanan ekonomi değildir. Yok zaten böyle bir kaynağımız. Sürekli artan milli gelirimiz, genç ve büyük nüfusumuz Türkiye'yi ayrıca en cazip iç pazarlardan biri haline getirmektedir. Başkalarının da Türkiye pazarına önemli bir pazar olarak bakma fırsatı vardır. Türkiye'ye birçok iş adamının, ülkenin satabileceği de çok mal vardır."
Ergün, her türlü yatırımcı için ham madde temini, pazarlara yakınlık, yasal altyapı, siyasi istikrar, genç ve büyük nüfus gibi avantajları olan Türkiye'nin, italya ve Çin arasındaki geniş coğrafyada en rekabetçi ülkelerden bir tanesi olduğunu dile getirdi.
"Biz mevcut başarılarımızla yetinemeyiz" diyen Ergün, "Ülkemizi her alanda çok daha yüksek standartlara kavuşturmamız gerekiyor. Bu açıdan özellikle araştırma geliştirme, markalaşma, üniversite sanayi işbirliği gibi konulara çok daha ayrı bir motivasyonla yaklaşıyoruz. Bugün dünyada önemli bir üretim merkezi haline gelen ülkemizi, aynı zamanda bir teknoloji üssüne de dönüştürmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Daha sonra Bakan Ergün; Kocaeli Valisi Ercan Topaca, foruma sponsor olan kurum ve iş adamlarına plaket verdi.
(Bitti)
Muhabir: Şengül Oymak
Yayınlayan: Murat Aslan
Kaynak: