"Avrupa Birliği Yolunda Kadın ve Siyaset" paneli
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: "Kadınların iş dünyasında da bir role sahip olmasına çalışıyoruz. Kadın girişimcileri eğitmeye, becerilerini artırmaya çalışıyoruz. Bu AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin sadece bir parçası. Türkiye'nin AB üye dev
MERSİN (AA) - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, "Kadınların iş dünyasında da bir role sahip olmasına çalışıyoruz. Kadın girişimcileri eğitmeye, becerilerini artırmaya çalışıyoruz. Bu AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin sadece bir parçası. Türkiye'nin AB üye devleti olma yolunda atmış olduğu adımların bir parçası." dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi ve Mersin Kent Konseyi işbirliğinde, AB Türkiye Delegasyonu desteğiyle "Avrupa Birliği Yolunda Kadın ve Siyaset" konulu panel düzenlendi.
Berger, Mersin HiltonSA'da düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Mersin'e tekrar geldiği için çok mutlu olduğunu söyledi.
Kadınların sadece güçlenmesinin yeterli olmadığını haklarının da korunması gerektiğini vurgulayan Berger, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 83. yılının kutlandığını anımsattı.
Son 13-14 yılda AB'nin dış politikasının başında kadınların olduğuna dikkati çeken Berger, "Bunun dışında yüksek temsilcimiz, komisyon başkan yardımcısı kadındı. Bu konuyu ciddiye alıyoruz. AB'nin 1950'lerde öne sürdüğü değerleri ciddiye alıyoruz. Kadın ve erkek arasındaki eşitliği sadece siyaset alanında değil aynı zamanda pek çok alanda da uyguluyoruz. Aynı zamanda kadınların bütün kurumlarda temsil edilmesini de sağlıyoruz." ifadesini kullandı.
Berger, uzun yıllardan beri kadınların daha aktif görev alabilmesi için mücadele verdiğini anlatarak, "Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda herkes çalışmalı. Bu kendiliğinden olan bir şey değil. Bunun için kadınların ve erkeklerin kendini adaması gerekiyor." diye konuştu.
Berger, Türkiye ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Projeler gerçekleştiriyoruz, konferanslar düzenliyoruz. Bunun dışında sadece siyasi boyutuna odaklanmıyoruz. Kadınların iş dünyasında da bir role sahip olmasına çalışıyoruz. Kadın girişimcileri eğitmeye, becerilerini artırmaya çalışıyoruz. Bu AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin sadece bir parçası. Türkiye'nin AB üye devleti olma yolunda atmış olduğu adımların bir parçası."
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da MTSO AB Bilgi Merkezi ve Mersin Kent Konseyi olarak, AB Türkiye Delegasyonu, AB Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla uyum içinde çalıştıklarını söyledi.
Kadınların herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmadan hayatın ve toplumun içinde olması, görev alması ve katma değer yaratması gerektiğini vurgulayan Aşut, şunları söyledi:
"Bu olmadan yani, nüfusumuzun yüzde 50'sinin gücünü kullanmadan ne gerçek demokrasi, ne refah toplumu, ne de medeniyet olur. Son zamanlarda ağzımıza yapışan bir söz var, pozitif ayrımcılık. Bazen engelliler için, bazen gençler veya kadınlar için kullanılan bir söz. Kadına pozitif ayrımcılık yapılması sözü bile, o toplumda kadının henüz yerinin tam oturmadığını gösteriyor."
Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu ise kadın yöneticilerin oranına bakınca temsilin çok az olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından panelistlerin sunumlarına geçildi.
AA
Kaynak: