Aydınlar Ocağı Aydınlatıyor

Konya Aydınlar Ocağı “Salı Sohbetleri” ile Selçuklu’daki tarihi Sille Konağı’nda doğru bilgiye susayanları aydınlatmaya devam ediyor.

Önceki akşam bilgiye açlığını giderenler arasındaydım. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Op. Dr. Mustafa Güçlü’yü KTV’de hazırladığım AYNA proğramına konuk ettikten sonra birlikte Sille’ye gittik. Selçuklu Belediyesi’nin hayat verdiği muhteşem konağa girmeden önce sayın Güçlü’nün bir grup yareni ile birlikte Sille tepelerinden “Şehr-i Konya”nın muhteşem gece görüntüsünü izledik. Mevsim nedeniyle sayıları çoğalan düğün törenlerinin yapıldığı mekanlarda gökyüzünü aydınlatan ve muhteşem görüntüler oluşturan havai fişeklerin büyülüyen ışık oyunlarına tanık olduk. Burada Sayın Güçlü’nün birbirinden güzel ve güncel sorunlara ışık tutan fıkralarıyla neşelendik. “Salı Sohbetleri”nin başlama zamanı Sille Konağı’nda bilgi açlığımızı gideren aydınlanma sohbetlerinin konuğu olduk. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Op. Dr. Mustafa Güçlü, bir otobüs dolusu aydınla geçtiğimiz günlerde Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde yapılan Alevi-Bektaşi Etkinlikleri’ne katıldıklarını ve burada yaşadıkları anıları kısa ve özlüce anlattı.

Sille Konağı’nda gecenin ilk konuğu Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli yazar Cemil Paslı, “Anadolu Aleviliği” kitabını tanıttı. Tokatlı olan sayın Paslı, doğup büyüdüğü bölgede tanıdığı alevileri, onların sünnilerle ilişkilerini çok özel örneklerle bilgimize sundu. Cemil Paslı’nın imzasını taşıyan “Anadolu Aleviliği” kitabını herkesin kitapçılardan temin edip okuması gerektiğine inanıyorum. Aleviliğinin özünün “Ehli-Beyt” sevgisi olduğuna vurgu yapan  Cemil Paslı, “Bizim bölgede bir alevi, bir sünni ile sakalaşırken eliyle dizine vurmuş. Sünni, bu alevinin elinin değdiği pantolunu bir daha giymemiş. Türkiye’yi bölüp parçalamak isteyen dış güçler, iki kardeşi, iki komşuyu nasıl bölmüş. Bu olayın üzerinde iyi düşünmemiz gerekir. Kerbela’da yapılanları, yaşananları hangi sünni onaylar? Konu ehl-i beyt sevgisi olunca tüm yürekler birleşir” diye konuştu. Gecenin ikinci konuğu ise kamuoyunun kendisini “Konya Oğuz Beyi” olarak tanıdığı Mehmet Şendal beyefendiydi. Sayın Sendal’da, Osmanlının son yıllarından Cumhuriyetimizin ilanına kadar olan dönemdeki kendi demiyle “yazılmamış tarihi” anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Op. Dr. Mustafa Güçlü, geceye katılanlara birde sürpriz yaptı. Sille’de yetişen Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslami Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Mehmet Azimli’yi bizlerle tanıştırdı. Sayın Azimli’de  dedesinin babası Sille Medresesi’nin son rektörü Musa Kazım Efendi’yi anlatan bir kitap hazırladığını, bu çalışmayı yaparken bulduğu belgeleri, belgelerin içeriğini konukları büyüleyen üslübu ile anlattı. Doç. Dr. Azimli, Musa Kazım Efendi’nin kütüphanesindeki 100 el yazması eseri Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne verdiğini, matbaada basılan 200 kitabı ise Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi’ne teslim ettiğini açıkladı.

Geceden en son not ise, Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen’in, yeni yapılan Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’ni de “Sille Konağı”nda yapıldığı gibi her gün kültürel sohbetlere ev sahibi yapmaya hazırlandığı bilgisine ulaşmamız oldu. “Şehri-i Konya”yı tarihi misyonu içerisine taşımaya çabalayan gönüllü kültür kuruluşlarına bu bilgiyi de aktarmanın mutluluğunu yaşıyorum.

“Şehri-Konya”yı aydınlatanlara, aydınlanma yolunda ter dökenlere selam olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.