Bakan Işık, Cengiz Topel Havalimanı'nda inceleme yaptı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "Aletli İniş Sistemi, özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda güvenli uçuş imkanı sunuyor"
KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kartepe ilçesindeki Cengiz Topel Havalimanına Aletli İniş Sistemi (ILS) konulması için yapılan çalışmaları inceledi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, incelemelerinin ardından değerlendirmede bulunan Bakan Işık, ILS'nin temel olarak yön bulucu (Localizer/LLZ) ve süzülüş hattı belirleyici (GP) cihazlarından oluştuğunu belirtti.
Sistemin uçuş iptallerini ve başka meydana yönlendirmeleri asgariye indiren Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından tanımlanan ana hava seyrüsefer sistemi olduğunu belirten Işık, "Aletli İniş Sistemi, özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda güvenli uçuş imkanı sunuyor. Görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda da güvenliğin yanı sıra konforlu bir yaklaşma ve iniş yapılmasına imkan sağlıyor" ifadesini kullandı.
Bir piste ILS'nin kurulabilmesi için topoğrafik yapının da uygun olması gerektiğini işaret eden Işık, localizer istasyonunun montajının bittiğini, kalibrasyonunun uçuş kontrol testleri yapılarak 26 Haziran 2014'te hizmete verildiğini hatırlattı.
Süzülüş hattı belirleyici cihazı inşaat altyapı işi için DHMİ Genel Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokol çerçevesinde 26 Kasım 2014'de toprak tesviye işlemine başlandığını anımsatan Işık, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini bildirdi.
Bakan Işık, yaklaşık 15 güne kadar çalışmaların tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"GP cihazı halihazırda havalimanımızda mevcut, montajının yapılmasına başlanmıştır. İnşaat altyapısının tamamlanmasının ardından uçuş kontrol uçağı tarafından kalibrasyonu uçuş kontrol testleri yapılarak hizmete verilecektir. Süzülüş hattı belirleyici cihazı hizmete verildiği zaman CAT-I şartlarında görüş ortalama 800 metre ve 60 metre yüksekliğe kadar emniyetli olarak alçaltabilmesine izin verecektir. GP cihazı hizmete verilmesi halinde sistem, havalimanımızın içinde bulunduğu mevcut topoğrafik durum sebebiyle CAT-I şartlarında hizmet verebilecektir."
AA
Kaynak: