Salih Sedat Ersöz
Başkan Adaylarına Tavsiyeler (2)
Halkının oyları ile başkanlık makamına oturanlar, başkan seçildikten sonra kendisini o makama getiren insanlardan kaçmamalı, halkıyla içi içe, gönül gönüle, omuz omuza vererek faaliyetlerini yapmalıdırlar. Seçim çalışmaları esnasında halkın içinde, halkla beraber olduğu halde, seçimlerden sonra sarp kulelere çekilen, kimseyle görüşmeyen ve halkından köşe bucak kaçan başkanlar, oturdukları koltukların ebedi olmadığını bir gün kendilerinin de içinden geldikleri halkın arasına döneceklerini düşünmeli ve halkın içine dönecek yüzleri olmasına dikkat etmelidirler.
Şehrin emini olan kimse, şehrin insanlarının dertlerine derman olmak için samimiyetle ve ihlasla çırpınmalı, vatandaşlarının sevinç ve üzüntülerini paylaşmasını bilmelidir. Halkının düğününde, bayramında, cenazesinde yanında olmalı, sıkıntısı olanların problemlerini gidermek için bütün gücüyle çabalamalı, gayret etmelidir. Böyle bir gayrete ve böylesine güzel uygulamalara ulaşabilmek için yola çıktığı ilk günden itibaren halis bir niyet ve hasbi davranış sınırları içinde kalmaya özen gösterilmelidir.
İstişare çok önemli bir kavramdır. Gerek adaylık, gerekse başkanlık döneminde istişareye önem verilmeli, ben yaptım oldu mantığı ile hareket edilmemelidir. Bilinmelidir ki; istişare edilerek alınan kararlar yanlış bile olsa temiz ve samimi bir niyet taşındığı sürece yine de sevap ve ecir vardır.
Niyet, çok önemli bir olgudur. Bozuk niyet taşıyan ve olduğundan farklı görünmeye çalışanların maskeleri bir gün mutlaka düşecek, gerçek kimlikleri ve çürük karakter yapıları ortaya dökülecek, itibarları iki paralık olacaktır. Böylelerinin sonu rezillik, rüsvaylık ve kepazeliktir. Allah böyle bir sondan hepimizi muhafaza etsin. Onun için işin başından itibaren taşınan niyet temiz, hâlis, samimi, hasbi, dürüst ve sağlam duygular içermelidir. Başkanlığa yolsuzluk ve usulsüzlük yapma, köşe dönmece, nam ve şöhret sahibi olma gibi niyetlerle değil, hizmet etme niyet ve duygusu ile talip olunmalıdır.
Şu anda muhalefette bulunan siyasi parti adaylarının dikkat etmesi gereken bir davranışta, mevcut belediye başkanlarını eleştiri konusudur. Adaylar, mevcut başkanı eleştirirken acımasız olmamalı, insaflı davranmalıdır. Hatta yapılan güzel hizmetlere teşekkür etmesini bilmeli ve takdir etmelidirler. Hiç değilse, “şu yapılan hizmet iyidir, güzeldir ama biz daha iyisini yapacağız” demesini bilmelidirler. Sadece eleştiri halkın nezdinde inandırıcı olmaz.
Son olarak başkanlık makamına oturulduktan sonra, görev tevdi edilecek kişilerde dürüstlük, samimiyet, ehil olma, liyâkat ve yapılacak hizmetlere gece, gündüz, tatil, bayram demeden katkıda bulunma, koşturma, terleme ve işin hakkını verme gibi şartlar aranması gerekirken, benim her dediğimi onaylasın, iyi bildiniz efendim, isabet buyurdunuz efendim davranışında olsun da gerisi önemli değil düşüncesiyle tercihte bulunulması çok yanlıştır. Allah’ın sevdiği bir idareciye, doğruyu söyleyen ve yanıldığı noktalarda ona gerekli ikazları usulüyle yapan yardımcılar ihsan ettiğinin bilinmesi gerekir.
Başkan olma niyet ve gayesi taşıyanların, gerek kendisinde gerekse görev tevdi edeceği kişilerde aranması gereken temel özellikler, temel şartlar bunlar olmalıdır. Bu şartların adaylık döneminde iken bilinmesi, buna göre yola çıkılması ve bu özelliklere uygun hareket edilmesi vazgeçilmez gerekliliktir.
Bu özelliklere dikkat eden, uygulayan, hassasiyet gösteren adaylar ve başkanlar iki âlemde de kazançlı çıkarlar. Aksi davranışlarda bulunanlar ise kaybederler. Bizden söylemesi…
Mutlu yarınlar efendim.