Berlin Teknik Üniversitesinde 50 yıllık mescidin kapatılması
Berlin’de öğrenciler, cuma namazını üniversitenin bahçesinde kılıyor- Yemenli Öğrenciler Derneğinden Al-Kuhlani: - "Bir şeyler değişene kadar dışarıda namaz kılmaya devam edeceğiz"- Berlin İslam Federasyonu Genel Müdürü Özdemir: - "Berlin Teknik Üniversit
BERLİN (AA) – Berlin Teknik Üniversitesinde yaklaşık 50 yıldır kullanılan mescidin 14 Mart itibarıyla kapatılması ve spor salonunda cuma namazı kılınmasına izin verilmemesinin ardından öğrenciler cuma namazını üniversitenin bahçesinde kılıyor.
Müslüman öğrenciler cuma namazını eda etmek için üniversitenin ana binasının arkasında bulunan bahçede toplanıyor. Buradaki çimlere serdikleri karton ve seccadeler üzerinde oturan ve hutbeyi dinleyen öğrenciler daha sonra cuma namazını kılıyorlar.
Üniversitedeki 4 Müslüman derneğinden biri olan Yemenli Öğrenciler Derneğinden Hashem Al-Kuhlani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin kararını değiştirmediğini ve daha önceki argümanları öne sürerek cuma namazı için tahsis edilen spor salonunu ve mescidi kapalı tuttuğunu söyledi.
"Biz buna alternatif olarak dışarıda, bahçede namaz kılıyoruz. Bir şeyler değişene kadar dışarıda namaz kılmaya da devam edeceğiz” diyen Al-Kuhlani, üniversite yönetimiyle her zaman görüşmeye hazır olduklarını yineledi.
Geçen hafta öğrencilerin cuma namazını yağmur altında yine bahçede kıldığını ifade eden Al-Kuhlani, “Biz üniversitenin rektörüne tüm teklifleri sunduk ve tüm kapıları açtık tuttuk. Şimdi biz üniversite yönetiminden sadece bir kapıyı açmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Müslüman öğrencilerin vakit namazlarını da kimseyi rahatsız etmeden ve engellemeden üniversitenin çeşitli yerlerinde kıldıklarını anlatan Al-Kuhlani, şu anda üniversitenin sömestir tatilinde olduğunu, 2 hafta sonra yeni dönem başladığında yüzlerce kişinin bahçede namaz kılacağını söyledi.
- Müslüman derneklerinden üniversite yönetimine tepki
Berlin İslam Federasyonu Genel Müdürü Mustafa Özdemir de Berlin Teknik Üniversitesinden önce Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde Essen ve Dortmund üniversitelerinde de mescitlerin kapatıldığına işaret ederek bunu doğru bulmadığını söyledi.
Berlin’deki üniversite yönetiminin anayasadan doğan bağımsızlık ilkesinden yola çıkarak her dine karşı eşit mesafede olunması gerektiğini öne sürdüğünü ifade eden Özdemir, burada üniversite yönetiminin anayasayı yanlış yorumladığını kaydetti.
Aynı zamanda avukat olan Özdemir, “Almanya laik değil, seküler bir ülkedir. Alman Anayasası özellikle dini cemaatleri ve insanların ibadet etmesini koruma altına alıyor” dedi.
Üniversite çevresinde bir caminin bulunmamasından dolayı mescidin kapanmasının öğrenciler için sıkıntılı bir durum teşkil ettiğini vurgulayan Özdemir, "Berlin Teknik Üniversitesinin 50 yıllık bir geleneğini ortadan kaldırmasına bir anlam veremiyoruz" ifadesini kullandı.
Almanya'da birçok üniversitenin mescitleri kapatmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Özdemir, bunun tüm Almanya’da yaygınlaşabilecek bir durum gibi göründüğünü söyledi.
Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de ibadet yerlerinin kapatılmasına hoş bakmadıklarını ifade etti.
Kesici, üniversitenin öğrencilere ibadet ihtiyacını karşılamak için imkan sunmasının iyi olacağını kaydetti.
Berlin Teknik Üniversitesinin yönetimi, 14 Mart'tan itibaren mescidin kapatılacağını ve spor salonunda cuma namazı kılınmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Rektörlük, üniversitenin kamu kurumu olarak tarafsız kalması gerektiğini öne sürmüştü.
Bunun üzerine üniversitedeki 4 Müslüman derneğinin temsilcileri, bir hafta içinde mescidin kapatılmaması için yaklaşık 600 imza toplayarak yönetime sunmuş fakat karar geri alınmamıştı.
Almanya’da son dönemde Essen, Dortmund, Darmstadt ve Berlin'deki diğer üniversitelerde de bazı mescitler kapatıldı.
AA
Kaynak: