Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayan:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayan:

"4,5G'nin hizmete başlamasıyla veri indirme ve yüklemede 10 kat hız artışının üretime yansımasıyla önümüzdeki süreçte milli gelire katkısını daha iyi göreceğiz"

TEKİRDAĞ (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G'nin hizmete başlamasıyla veri indirme ve yüklemedeki hız artışının üretime yansımasıyla, milli gelire katkının görüleceğini kaydetti.

Sayan, Ergene'de faaliyet gösteren Avrupa Serbest Bölge (ASB) içindeki bir teknoloji firmasıyla başka bir cep telefonu ve teknoloji firmasının alt yapı ve baz istasyonlarının yerli üretimi ile ilgili imzaladığı protokol törenine katıldı.

Burada Türkiye'deki cep telefonu ve mobil internet kullanım oranları hakkında bilgi veren Sayan, Türkiye'de bu alanda yerli üretim yapılacağının sevindirici olduğunu vurguladı.

İnternet kullanımı arttıkça indirilen, yüklenen verinin arttığını belirten Ömer Fatih Sayan, şöyle konuştu:

"Sabit internet kullanım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 46,9 oranında, mobil internet kullanım miktarı yüzde 88 oranında artış göstermektedir. Bu artış eğilimi hız kesmeden devam etmektedir. Geniş bant erişimde meydana gelen yüzde 10'luk artış, milli gelirde yüzde 1 ila 2'lik artış sağlamaktadır. Türkiye'de bu etki yüzde 1,6 düzeyindedir. 4,5G'nin hizmete başlaması ile veri indirme ve yüklemede 10 kat daha fazla hız artışının üretime yansımasıyla önümüzdeki süreçte milli gelire katkısını daha iyi göreceğiz.''

Halen dünya nüfusundan daha fazla sayıda mobil abonelik bulunduğunu dile getiren Sayan, internet kullanıcı sayısının 4,3 milyara ulaştığının altını çizdi.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği verilerine göre, 2000 ile 2015 yılları arasında internet kullanıcı penetrasyonunun 7 kat arttığını ve dünya nüfusuna oranının yüzde 6,5'ten yüzde 43'e çıktığını belirten Sayan, ''2023'te yüzde 60'a çıkması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de son 5 yıl içinde geniş bant internet abonesi 14,3 milyondan, bugün 51,6 milyona yükseldi. Biraz daha geriye gittiğimizde, 13 yıl önce geniş bant internet abonesi yalnızca 20 bin iken, şu an mobil abone sayısı 73,8 milyondur. Bunun 65,9 milyonu 3G abonesidir. Hizmete başlanmasının üzerinden yaklaşık 2,5 ay geçmiş 4,5G hizmetini kullanan abone sayısı da 12,7 milyonu aşmıştır.'' diye konuştu.

5G için ihtiyaç duyulacak yalnızca baz istasyonları için bile yerli üretim yapılmasının ekonomik değeri bir yana, yeni istihdam, yeni yatırım ve yeni iş alanlarının açılması anlamına geldiğini söyleyen Sayan, sektörün teknoloji takipçiliğinden, teknoloji üreticiliğine geçişinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı