Bilgi Üniversitesi, Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi kurdu

Bilgi Üniversitesi, Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi kurdu

Merkez Müdürü ve CERN - ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Çetin: - "Bilgi Üniversitesinin bilim ve teknoloji alanına yaptığı yatırımlar, yürüttüğü çalışmalar, bilim dünyasının kalbinin attığı CERN'e uzandı."- "CERN - Atlas Deneyi'nin ulusal proje

İSTANBUL (AA) - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) - Atlas Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, üniversitelerinin bilim ve teknoloji alanında yaptığı yaptırımların ve yürüttüğü çalışmaların bilim dünyasının kalbinin attığı CERN'e (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) uzandığını belirterek, "CERN - Atlas Deneyi'nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlenen Bilgi, Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurdu" dedi.

Üniversitenin Santralistanbul kampüsünde düzenlenen basın toplantısında, CERN ile yapılan iş birliği basın toplantısıyla duyuruldu.

Öğretim üyesi ve Atlas Deneyi Ulusal Koordinatörü Çetin, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı ve bilimsel keşif merkezi olan CERN'deki Atlas Deneyi'nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendiği ifade ederek,"CERN'de yürütülen bir diğer önemli çalışma olan CAST Deneyi'ne de Türkiye'den katılan tek üniversite Bilgi oldu. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk 'Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni hayata geçiren Bilgi, gerek CERN'deki iş birliklerini gerekse diğer ulusal faaliyetlerini bu merkez bünyesinde sürdürecek" diye konuştu.

Atlas Deneyi'nin Türkiye ayağından Bilgi Üniversitesinin sorumlu olacağını anlatan Prof. Dr. Çetin, şöyle devam etti:

"Ulusal proje yürütücüsü olarak Bilgi, Atlas Deneyi'nin Türkiye ayağında gerçekleştirilen tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak. Türkiye'deki üniversitelerden 30'a yakın araştırmacının katıldığı deney için ulusal düzeyde oluşturulan şemsiye proje, İstanbul Bilgi Üniversitesinin öncülüğünde geliştirilecek. Ben de Türkiye'deki şemsiye proje altında yürütülen çalışmalarla CERN arasındaki eş güdümü yürüteceğim. Ayrıca, proje bünyesindeki çalışmalar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından desteklenecek."

Çetin, Türkiye'de yürütülen çalışmaların Atlas Deneyi için önemli rol oynadığını belirterek, "Atlas Deneyi için ülkemizde yürütülen şemsiye projenin geliştirilmesi amacıyla titizlikle ilerleyecek bir süreci başlattık. Bilgi Üniversitesinin yürütücüsü olduğu TAEK destek projesi ile Atlas Deneyi'nde hayata geçirilen tüm çalışmalar, hem Bilgi'nin hem de Türkiye'nin bilimsel kazanımı olacaktır. Artarak devam etmesini umduğum bu iş birliğinin, Türkiye'nin bilim ve teknoloji vizyonunda köklü bir değişim yaratacağına inanıyorum. Türkiye’nin geçen yıl mayıs ayında CERN asosiye üyesi olmasının ardından teknoloji transferi ve endüstri ile iş birliğine yönelik yürütülen çalışmalara da büyük katkı vermeye başladık. Bu sayede temel araştırmaların tetiklediği yenilik ve teknolojik gelişmelerden endüstrimizin ve dolayısıyla ekonomimizin azami seviyede faydalanmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Üniversite iki önemli etkinliğe ev sahipliği yapacak"

Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni açan Bilgi Üniversitesinin, yeni merkezinde bu alanla ilgili kapsamlı araştırmalara ev sahipliği yapacağını aktaran Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikli hedefi, yüksek enerji fiziği alanında bilimsel araştırmalar yapmak olan Merkez'de, uzman insan gücü yetiştirilmesi ve güçlü bir araştırma ekibi ile ülkemizde yüksek enerji fiziği alanında altyapı oluşumuna katkı sağlanması amaçlanıyor. Misyonu çerçevesinde gerek endüstriye gerekse öğrencilere ve topluma açık bilgilendirme konferansları düzenlemeye başlayan Merkez, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK), CERN - Atlas Deneyi'nde 2016 veri alımı, veri-analizi, ilk çalışmalar başladı. Merkez ayrıca gerek ulusal gerekse CERN ile iş birliği içinde uluslararası çeşitli bilimsel toplantı ve etkinlikler düzenleyecek. Bilgi Üniversitesi CERN ile yürüttüğü ortak projeler kapsamında, önümüzdeki dönemde iki önemli etkinliğe de ev sahipliği yapacak. 30 yılı aşkın süredir çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen ve parçacık fiziği konusunda eğitimler veren CERN Hızlandırıcı Okulu, bu yıl eylül ayında Türkiye'de ilk kez İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Yıl boyunca eğitim verilecek okulun eğitim programlarına, bu alanda çalışmalar yürüten fizikçiler ve mühendislerin yanı sıra lisansüstü öğrenciler de katılabilecek."

Çetin, üniversitede 16-17 Nisan tarihlerinde yüksek enerji fiziği konusunda çalıştay düzenleneceğini ve bu alanda araştırma yapan bilim adamlarının katılımıyla deneysel ve kurumsal parçacık fiziğindeki güncel gelişmelerin ele alınacağını aktardı. Çetin, ayrıca 30 Mayıs'ta ise CERN Bilgi Transfer Ofisi direktörünün katılımıyla bir zirve düzenleneceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı