Bilinçsiz ilaç kullanımına "akılcı" çözüm
Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete giren Akılcı İlaç Polikliniği ile hem gereksiz ilaç kullanımının önüne geçiliyor hem de eczacıların tedavi sürecine aktif katılımı sağlanıyor- Poliklinikte, iyileşmek için doktorun yazdığı
ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete giren Akılcı İlaç Polikliniği ile eczacıların tedavi sürecine aktif katılımı sağlanırken, bilinçsiz ilaç kullanımının da önüne geçiliyor.
Sağlık Bakanlığınca yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının, vücudun bazı ilaçlara direnç geliştirmesinin önlenmesi gibi amaçlarla hayata geçirilen "Akılcı İlaç Kullanımı Uygulaması" kapsamında, birçok ilde çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Çorum'un yanı sıra komşu illere hizmet veren Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılan Akılcı İlaç Polikliniği, hem ilaç kullanımındaki yanlışlıkların düzeltilmesini hem de eczacıların tedavi sürecine aktif katılımını sağlıyor.
Doktorlar tarafından muayene edilen ve reçetesine yazılan ilaçları almadan önce polikliniğe yönlendirilen hastalar, eczacılarla görüşüyor.
Yaklaşık 5 aydır hizmet veren poliklinikte görevli 3 eczacı, hastaları, ilaçların kullanımı, etkileri ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda bilgilendiriyor.
Hastanenin Başhekim Yardımcısı Dr. Merve Türkmen, AA muhabirine, polikliniğe gelen hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
İlaç kullanımı konusunda çok fazla bilgi kirliliği bulunduğuna işaret eden Türkmen, "Bu durum vatandaşımızın reçete edilen ilaçları, tedavi bitmeden kullanmayı bırakmasına, yanlış zaman ve şekilde kullanmasına, bilinçsiz şekilde gıda takviyesi almasına sebep oluyor. Halkımızın ilaç ve gıda takviyesi kullanımında doğru bilgiye, doğru yer ve zamanda ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.
Poliklinikte görevli eczacı Fatmagül Bala da hastaların satın aldığı ilaçlardan, doktorlar kadar eczacının da sorumlu olduğunu belirterek, "Hekimlerimiz hastaya reçeteyi verdiğinde ilaçları kullandı sayıyor ama hastalarımız bazen sıkıntı yaşayıp, bunları ya kullanmıyor ya da yanlış kullanıyor." diye konuştu.
Amaçlarının tedavi sürecinde hastalara, kullandıkları ilacı anlatmak olduğunu dile getiren Bala, başvuran hastaları, verilen ilacı doğru kullanması için bilgilendirdiklerini kaydetti.
İlaç kullanımının hastanın sosyokültürel yapısına göre değişebildiğine dikkati çeken Bala, şu ifadeleri kullandı:
"Örneğin bize gelen hastamız guatrına iyi geldiğini düşünerek uzun süredir aç karnına karalahana tüketmiş. Aslında bu yapılmaması gereken bir davranış. Yapması gereken, tiroit hormonlarıyla ilgili problemleri için doktor muayenesinden sonra ilaç kullanımına başlaması. Biz de burada 'Bunu kullanmayı ya da tüketmeyi kesmelisin. Çünkü sana zarar veren şey' diyoruz."
Bala, poliklinikte hastalara ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimi, ilaçların muhafazası, kullanım tarihi, süresi ve dozu konusunda bilgiler verdiklerini söyledi.
- "Yaptığımın yanlış olduğunu anladım"
Polikliniğe gelen hastalardan Bekir Sarı ise daha önce ilaç kullanımı konusunda bilinçli olmadığını belirtti.
Boğazındaki rahatsızlık için ilaç kullanmak yerine komşusunun tavsiyesiyle pancar suyu içtiğini dile getiren Sarı, "Komşumun tavsiyesiyle her sabah aç karnına pancar suyu içtim ancak boğazım daha kötü oldu. Akılcı İlaç Polikliniği bu tür konularda beni bilgilendirdikten sonra, yaptığımın yanlış olduğunu anladım." diye konuştu.
AA
Kaynak: