"Bilişim Ve Telekomun Türkiye Ekonomisine Katkısı" Konferansı
BTK Başkanı Acarer: (Gezi Parkı olayları) "Yakın süreçte kendini internette duayen zanneden bazı kişiler öyle haberler yayınlıyorlar ki bir süre sonra kendi söyledikleri yalanlara kendileri de inanıyorlar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Gezi Parkı olaylarıyla başlayan sosyal medya dezenformasyonuna ilişkin, "Yakın süreçte kendini internette duayen zanneden bazı kişiler öyle haberler yayınlıyorlar ki bir süre sonra kendi söyledikleri yalanlara kendileri de inanıyorlar" dedi.
"Bilişim ve Telekomun Türkiye Ekonomisine Katkısı" Konferansı'nda Gezi Parkı olaylarına değinen Acarer, sosyal medyanın kısıtlanacağına yönelik asılsız birçok iddianın ortaya atıldığını dile getirdi. Acarer, "Maalesef birçok kişiyi yalanlarla kandırıyorlar, galeyana getiriyorlar, en kötüsü bu… Genç nesilleri genç çocukları sokağa döküyorlar. Çok tehlikeli, o yalanlarla bu çocuklar sokağa çıktıkları zaman etrafa zarar vermeleri kaçınılmaz. Nedir bu yalanlar? 'İnterneti kısacaklar, Facebook'u, Twitter'ı kapatacaklar' gibi… Herkes biliyor ki internet bir boru değil ki vanasından açıp kapatalım. Böyle bir yapı yok ki. Nereden çıkıyor bunlar? Yakın süreçte kendini internette duayen zanneden bazı kişiler öyle haberler yayınlıyorlar ki bir süre sonra kendi söyledikleri yalanlara kendileri de inanıyorlar" diye konuştu.
Acarer, olayların yaşandığı sırada GSM operatörlerinin ticari amaçlarla belli noktalara mobil istasyonlar getirdiğini, buna rağmen mobil istasyonun içindeki görevliyle yakılmaya çalışıldığını dile getirdi. Acarer, "Ondan sonra da deniliyor ki 'haberleşme zayıfladı', 'gecikmeler var'… Tabii öyle olacak. Haberleşmenin kesintisiz sürmesi için yollanan mobil istasyonu yakmaya çalışırsan iletişim tabii ki zayıflar" serzenişinde bulundu.
Van depreminde bir medya kuruluşunun canlı yayın sunucusunun 3G yayını yaptığı ekranda görünmesine rağmen, "Burada altyapı tamamen çöktü, haberleşme bitti" dediğini hatırlatan Acarer, "Felaket tellallığı toplumda çok büyük zararlara yol açıyor. Halkın bu tür provokasyonlara gelebilmesine üzülüyorum. Türkiye'de interneti bu tür yalanlarla yönlendirmeye çalışanların varlığına çok üzülüyorum" diye konuştu.
- "İlk çeyrekte sektör şirketlerinin geliri yüzde 25 arttı"
BTK, OECD, Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) ve Google'ın yaptığı çeşitli araştırmalardan rakamlar vererek bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü (ICT) hakkında değerlendirmelerde bulunan Acarer, "İnternet abone sayısı 20,9 milyona ulaştı, bunun 8,5 milyondan biraz fazlası sabit, kalanı neredeyse 1,5 katı geniş bant abonesi var. Mobil abone sayısı 68 milyona ulaştı. Bu, geçen seneye göre yüzde 10'luk bir artışı karşılıyor.
Asıl ilginç olan 3G abone sayısı 43,9 milyona ulaştı. Yani 68 milyon abonenin neredeyse 3'te 2'si 3G abonesi. Bu rakam dünya ortalamasının çok üzerinde. Bu, sektördeki artış oranının üzerinde bir artış. Data kullanımı geçen yılın ilk çeyreğine göre, yüzde 13 artmış, sabitte 13,4 artmış" ifadelerini kullandı.
Sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerin gelirlerinin ilk çeyrekte 2012 yılı ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 25 arttığını belirten Acarer, "Bazı işletmelerde fark daha az ya da fazla olabiliyor tabii. Fakat sektörün geneline bakıldığında toplam gelirdeki artış önemli bir oranı gösteriyor. Yüzde 25'e yakın artmış" değerlendirmesini yaptı.
Ar-Ge kavramının gerekli ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirten Acarer, "Paylaştığımız üzere geçen sene yüzde 25'lik bir gelir artışı olmuş ama Ar-Ge harcamalarında ne kadar artış oldu, sektöre onu sormak isterim. Büyük şirketlerde özellikle yönetim kurullarıyla, tepe yönetimleri aralarında ciddi görüş farklılıkları var. Görüş farklılıkları nereden kaynaklanıyor? Yönetim kurulları daha çok kazanmak istiyor, kar istiyor. Halbuki tepe yönetimler daha çok yatırım yapmak istiyor ve bu amaçla da Ar-Ge'ye yatırım yapmak istiyor. Bu gerçekten de bir handikap. Maalesef büyük şirketlerde hep kar hedefleniyor.
Bu konu bizim gibi ülkeler için çok önemli. Hatta biliyorsunuz bir 'Ar-Ge Fonu' kuruldu. Fona para akmaya başladı, fon da çalışmaya başladı. 200 milyon dolarlık bir fondan söz ediyoruz burada. İlk projeler kabul edildi, ön değerlendirmeler bitti. Burada başarılı işler yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.
- "Bilişim sektörü geliştikçe Türkiye gelişecektir"
Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca ise Türkiye'nin bilişim anlamında potansiyeli yüksek bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Biz farklı bir hamurdan yetiştik ve bu işi de çok iyi yapıyoruz. Bundan sonra da çok daha iyi yapacağız. Türkiye'nin bilişim sektörü geliştikçe Türkiye gelişecektir. Türkiye daha müreffeh bir ülke olacaktır" dedi.
Bilgisayar oyunlarıyla ilgili bir çatı kuruluş olan Oyun Federasyonu Başkanı Barış Özistek ise dünyada oyun sektörünün büyüklüğünün 70 milyar dolara ulaştığını belirterek, sektörün Türkiye'de de 350-400 milyon dolarlık büyüklüğü olduğunu söyledi.
Bilgisayar oyunları sektörünün Çin'in en önemli ihracat kalemlerinden biri haline geldiğini dile getiren Özistek, Türkiye'de de firmaların bu yönde çalışmalara yönelmesi gerektiğini, sağlanan teşvik ve hibelerden daha çok faydalanılmasının zorunlu hale geldiğini kaydetti.
Kaynak: