Prof. Dr. Ali Akpınar
Boşanmak istiyoruz hocam!
Karı koca birlikte geldiler, biz boşanmak istiyoruz hocam diyerek. Şunları anlattım onlara:
Boşanmak, Allah’ın en sevmediği helal. Boşanmak, çarelerin tükendiğinde en son olarak başvurulabilecek bir çıkış yoludur. Yeryüzünde bir boşama oldu mu Mele-i Alâ titrer. Bu kadar veballi bir iştir boşama.
Evlilik, yalnızca karı kocayı ilgilendiren bir husus değildir. Mutluluğu ve mutsuzluğu karı koca başta olmak üzere, varsa çocukları ve akrabaları ilgilendiren çok yönlü bir şeydir. Dolayısıyla kadın ve erkek, evlenirken de boşanırken de yaptıkları işin yalnızca kendilerini ilgilendirmekle kalmadığını bilmelidirler.
İslam, evliliğin kurallarını koyduğu gibi, boşanmanın da kurallarını belirlemiştir. Kur’ân’da boşanmanın hukukunu belirleyen Talak suresi ve pek çok ayet var. Bu ayet ve konuyla ilgili hadislerden de anlaşılacağı üzere, boşama erkeğin iki dudağı arasında olan basit bir şey değildir. İslam’da boşamanın ahlakı ve hukuku vardır.
İslam, boşama yetkisini erkeğe vermiştir. Bu ona tanınan bir ayrıcalıktan ziyade, ağır bir sorumluluğu yüklemedir. Erkek, kendisine verilen bu mesuliyetin bilincinde olmalı, aile yuvasını ayakta tutmak için gayret etmelidir. Müslüman koca, nikahına aldığı kadını, Allah’ın emaneti olarak aldığını hiçbir zaman unutmamalı ve emanete ihanet etmemelidir.
Nikâh esnasında kadın isterse, boşama yetkisini kendisi de alabilir. Buna Tefvîz-ı talak denir. Ayrıca kadın, kocasına mal-para vererek boşanmasını isteyebilir. Buna da hul’ denir.
Mahkemenin de boşama yetkisi vardır. Hâkim, kendisine müracaat edilmesi halinde, gerekli görürse eşlerin arasını ayırabilir.
Müslüman bireyler Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle cümlesini söyleyerek İslamî ölçülere göre yuvayı kurarlar ve birbirlerinin hısımı olurlar. Yuvanın ayakta tutulması için tüm çarelere başvurulur. Çareler tükendiğinde talak sözkonusu olduğunda yine İslamî kurallara göre ayrılırlar. Hısımken hasım olmazlar. Zira evlilik sona erdikten sonra da taraflar arasında hısımlık, mümin kardeşliği devam eder. Sözgelimi, boşandıktan sonra da bir kadın kayınpederiyle evlenemez. Bir kayınvalide, kızını boşasa bile damadı ile evlenemez. Boşanmadan sonra da çocuklar anne ve babanın evlatları olmaya devam ederler ve onların mirasçısıdırlar.
Dünyada sıfır problem yoktur. İnsanın olduğu yerde problem vardır. Sıfır problem ancak Cennet’tedir. Bu dünya hayatında problem olacaktır. Bu imtihanın bir gereğidir. Peygamberler bile aile fertleriyle problemler yaşamıştır. Önemli olan problemlerin üstesinden gelmesini bilmek, onları sınav sorusu olarak görüp başarıyla halledebilmektir.
Bireyler evliliğe hazırlanırken boşama ahlakı ve hukuku konusunda da bilgilendirilmelidirler. Boşamanın tüm çareler tükendiğinde, en son başvurulacak bir çıkış yolu olduğu; boşama gerçekleştikten sonra da kardeşliğin devam edeceği hatırlatılmalıdır.