Bu da Kürtçe iPhone

Bu da Kürtçe iPhone

Bismil'de iPhone tamirciliği yapan Celal Göğer, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesi ile bir ilki gerçekleştirerek, iPhone menüsünü Kürtçeye çevirdi

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde iPhone tamirciliğini yapan Celal Göğer adlı yurttaş, 2005 yılında Nokia cep telefonları menüsünü ilk kez Kürtçeye çevirerek ismini duyururken, 2 ay sürdürdüğü çalışma sonucu iPhone cep telefonlarının menüsünü de Kürtçeye çevirdi. 

Çeviri çalışmasını bitiren Göğer, çalışma sonucunda iPhone cep telefonunu ilk kez Kürtçeye çeviren kişi oldu. Kürt dilinin elektronik tüm cihazlarda kullanılması gerektiğini belirten Göğer, nüfusu Kürt nüfusundan çok daha az olan ülkelerin anadillerinin tüm elektronik cihazlarda bulunduğunu kaydederek, Kürt dilinin yaşamın her alanında yaygınlaşması ve dünya dilleri arasına girmesi gerektiğini söyledi. 

Kürt halkının Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan Göğer, yaptığı çalışmayı 15 Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürt halkına armağan ettiğini söyledi. iPhone cep telefonundaki dil seçenekleri arasında Kürtçenin Kurmancî lehçesini tamamladığını belirten Göğer, Kürtçenin diğer lehçeleri üzerinde de çalışma yürüttüğünü söyledi. 

Yaptığı çalışmayla Kürtçenin zenginliğini ortaya koymaya çalıştığını ifade eden Göğer, tüm bilişim teknoloji sahiplerini Kürt diline saygı göstermeye ve teknoloji alanında Kürt dilini kullanmaya çağırdı.

Nokia'ya inat cep telefonunu Kürtçeye çevirdi!

iPhone cep telefonuna Kürtçe ve İngilizce sözlük eklediklerini aktaran Göğer, "Cep telefonları menüsünün Kürtçeye çevrilmesi için 2005 yılında Finlandiya'ya giden iki arkadaşımız ile beraber çalışma başlatmak istedik. Bunun için Nokia'ya resmi olarak başvuruda bulunduk, Nokia bize 'Böyle bir dil yok' diyerek talebimizi geri çevirdi. Kürt dilini inkar eden Nokia'ya inat Nokia telefon menüsünü Kürtçeye çevirme çalışması başlattım. Ve Nokia cep telefonu menüsünü Kürtçeye çevirdim, sonra onlara göndererek, dünyada böyle bir dilin olduğunu söyledim. Bu çalışmayı yapmamın ve önemsememin nedeni dünyanın bütün halkları nasıl kendi anadillerinde teknolojik cihazları kullanabiliyorlarsa biz Kürtler de kullanmak istiyoruz talebiydi"
dedi.

'Kürtçe için arama motorunun oluşturulması için girişimde bulunduk'

Google'ın Kürtçe arama motoru oluşturması için bir takım girişimlerinin olduğunu belirten Göğer, "Google ve Twitter bilişim firmalarına Kürtçe arama motoru ve Kürtçenin de sosyal alana dahil etmeleri için girişimlerde bulunduk. Henüz net bir yanıt almış değiliz. Ben buradan onlara çağrıda bulunmak istiyorum, 40 milyona yakın Kürdün dilini görmelerini istiyorum. Bu halkın dilini kabul etmek zorundalar ve hizmetlerini de Kürt diliyle de yapmak durumundalar" diye konuştu. Dünyada kullanılan teknoloji ve diğer bütün elektronik aletlerde Kürt dilinin kullanılması gerektiğini kaydeden Göğer, "Bugün dünyada teknolojik aletlerde yaklaşık 80 dil kullanılıyor. Bunun içinde neden Kürtçe yok? Bizim halkımızdan daha az olan halklar var, nüfusları bizden çok daha az ülkeler var. Onlar kendi dillerinde bu tür elektronik aletleri kullanabiliyorlar. Eğer bu çalışmalar yaygınlaşırsa halkımız da kendi anladığı, bildiği dilde bu cihazları kullanacak. Bugün hepimizin evinde bulunan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi aletlerin kullanım dilleri Kürtçe değil. Onun için annelerimiz bunları kullanma konusunda çok zorluk çekiyor. Biz de dünyadaki tüm halklar gibi teknolojide ve elektronik cihazlarda kendi dilimizi kullanmak istiyoruz. Kürtçe çeviri konusunda bana destek olan Gazeteci Amed Dicle'ye de ayrıca çok teşekkür ediyorum" dedi.