Çalma Kapımı

İNFİAL VEYAHUT SANSASYON

Fransızca “sensation” şeklinde söylenen ve dilimize Sansasyon olarak geçen lügatimizde ise “1-Pek çok kimsede yaratılan güçlü heyecan, 2- Birçok kimseyi ilgilendiren, etkileyen heyecan verici olay, sansasyon yaratmak büyük bir ilgi ve heyecan yaratmak” (TDK, 2005;1698) tarifiyle yerini almıştır. Sansasyon kısaca eskilerin tarifiyle infial yaratmak anlamına da gelmektedir. Her iki kelimedeki ses özelliklerine baktığımızda hiç de iyimserlik çağrıştırmadığını görmek mümkündür.

Sansasyon kelimesi bize: “dan” “don” gibi vurucu etkiye sahip bir gürültüyü anımsatmakta; İnfial kelimesi de “fitne” kelimesindeki “f”nin sinsiliği anımsatan sesinin kelime ortasına gelmesi ve bu harften sonra (Arapça yazılışını düşünecek olursak) “Ayn” harfinin “f”den sonra gelerek adeta ses akışını bozup dalgalanma meydana getirmesi; bir anlamda toplulukta meydana gelen dalgalanmayı hatırlatması açısından son derece önemli.

Dolayısıyla bazı gerçekler saptırılarak ya da zayıf bir takım iddialarla abartılarak ortaya konulan eserler sansasyonel bir gayenin ürünüdür ki altında iyi niyet aramak iğneyle kuyu kazmaktan farksızdır. Bunun dünyadaki en aktüel örneği Dan Brown’ın Da Vinci Şifresi ise bizdeki numunesi Soner Yalçın’ın efendiler serisidir.

SONER EFENDİ

Konuyla alakalı bir başka yazımda  “SAĞIM SOLUM DÖNME” başlığını kullanmıştım. Aslında itiraf etmeliyim ben bu başlığı Aytekin Gezici’nin “SONER EFENDİ” başlıklı kitabında yer alan bir başka ara başlıktan aldım. Aklınıza bir şey gelmesin yani “Aydınlık Dergisi”nden falan almadım. Kitabı ilk gördüğümde şaşırdım ve kendi kendime büyük amcaların yaptığı gibi başımı iki yana sallayarak bir “cık cık cık” yaptıktan sonra “etme bulma dünyası” çekmedim değil. Herkesin soy ağacını çıkarıp önüne koyan “Soner Efendi” de benzer kategoride bir kitaba malzeme oluvermesin mi? Aman Allah’ım!!!  Dünya bu işte kardeş naparsın…”Ne ekersen onu biçersin.” “Çalma kapımı çalarlar kapını” konuyla ilgili başka atasözü var mıydı yaaa? Neyse ben lafı uzattıkça iyice Tuğçe Baran gibi konuşmaya (pardon yazmaya) başladım iyisi mi o felakete fazlasıyla düçâr olmadan meseleyi hitama erdirsem tam süper olacak, falan yani; aman ya Rabbi ne diyorum ben!

HAŞİYE YERİNE

Bu yazının yayımlandığı sırada kitabın piyasaya çıkmasının üzerinden baya bir zaman geçmiş olacak. Ama olsun. Bizde kitaplarla ilgili gündem- bu kitaplar aktüel bir özelliğe sahip olsalar da- pek o kadar çabuk değişmez. Bizde en hızlı değişen gündem magazin gündemidir ki o da kültür seviyemizin trendini gösterir.

KAYNAKÇA

Türk Dil Kurumu, “Türkçe Sözlük” Ankara, 2005

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.