Çene cerrahisinde "simülasyon" teknolojisi

Çene cerrahisinde "simülasyon" teknolojisi

Bilgisayarda simülasyon programları ile kişiye özel diş, çene ve yüzde yapılacak değişiklikler analiz edildikten sonra gerçekleştirilen çene cerrahisi ile çiğneme problemleri, kapanış bozukluğu, diş çarpıklığı giderilirken daha estetik bir ifade kazanıl

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Bilgisayarda estetik simülasyon programları kullanılarak kişiye özel diş, çene ve yüzde yapılacak değişikliklerin analizi sonrası gerçekleştirilen çene cerrahisiyle hem çiğneme problemleri, kapanış bozukluğu, diş çarpıklığı gideriliyor hem de daha estetik bir ifade kazandırılabiliyor.

Çene cerrahisi ve implantoloji uzmanı Doç. Dr. Birkan Taha Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş, çene ve yüz anatomisinin birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Yüzün toplam görünümünün 3'te 2'sini dişler, alt çene ve üst çenenin oluşturduğunu belirten Özkan, alt çenenin boyun üstünden başlayarak üst çeneyle devam ettiğini, üst çenenin sınırlarının ise göz çevresi, elmacık kemiği ve alın bölgesine kadar uzandığını, burnu ve yanağı da içine aldığını anlattı.

Özkan, estetik operasyonla yapılması planlanan değişiklik domino etkisi yaratacağı için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "Dişlerde, alt çene veya üst çenelerde yapılan operasyonlar, yüzün görünümünü doğrudan etkiler. Bu nedenle herhangi birinde yapılan operasyonun diğer bölgeleri de etkileyeceği göz önünde bulundurulmalı. Başarılı çene estetiği operasyonuyla psikolojik rahatlık, ideal doğal estetik yüz görünümü, etkin çiğneme, iyi çalışan sindirim sistemi, güzel bir gülüşe sahip olunabilir." dedi.

Çene-yüz bölgesindeki asimetrik bozukluğun veya normalden sapan görüntülerin birçok nedeni olduğunu ifade eden Özkan, bunun doğumsal, sendromik veya sonradan oluşabileceğini bildirdi.

- "Operasyon başarısında kişiye özel analiz önemli"

Çene-yüz bölgesindeki anormal görünümlerin çene cerrahisiyle düzeltilebildiğini belirten Özkan, şunları kaydetti:

"Çene cerrahisiyle çene asimetrisi, çenenin geride durması, çene ucu kayması, çene ucu geriliği veya ileri olması, uzun yüz veya kısa yüz görünümü, kare yüz görünümü, çene eklem problemleri, burun çevresi çöküklüğü, nefes alma güçlüğü, horlama, gıdık oluşması, gülüş esnasında dişetinin aşırı görünmesi, diş çapraşıklığı ve diş kapanış problemi, çiğneme sorunu, dişlerde kötü görünüm, gülme problemi gibi birçok sorun çözümlenebilir."

Özkan, operasyonun başarısında, kişiye özel analizin önemli olduğunu dile getirerek, operasyon öncesinde hastanın fotografik kayıtlarının incelenerek analiz yapılması, sonrasındaki son görüntünün öngörülmesi ve klinik muayene gerektiğini bildirdi.

Fotografik görüntüler ve özel bilgisayar estetik simülasyon programları ile operasyon sırasındaki değişikliklerin diş-çene ve yüzde oluşturduğu etkilerinin görülebildiğini anlatan Özkan, bu analiz yöntemi sayesinde ideal doğal görünümün elde edilebildiğini söyledi.

Özkan, bu teknolojinin kullanılmasıyla hastanın operasyon öncesi ve sonrası hakkında da görsel bir bilgiye sahip olunabileceğini belirterek, bunun hem hasta hem de hekim açısından avantaj sağladığını ifade etti. Hastanın, yüz vücutta ilk bakışta odaklanılan yer olduğu için cerrahi sonrasında nasıl bir fiziksel değişiklik olacağını görebilmesinin cerrahiye karar vermesinde etkili olduğunu aktaran Özkan, bunun hekime operasyonu daha iyi anlatabilme imkanı da sunduğunu anlattı.

- "15 yıldır adeta doğru dürüst yemek yiyemiyordum"

Simülasyon teknolojisi sonrasında çene cerrahisi uygulanan Şehnaz Tekin, çocukluktan kalma ağız, diş ve çene problemleri olduğunu, dişlerinin arasında açıklıklar bulunduğunu belirterek, "Dişlerim üst üste kapanmıyordu. Bu nedenle 15 yıldır adeta doğru dürüst yemek yiyemiyordum. Bu yüzden mide ve bağırsak problemi yaşamaya başladım. Çok horluyordum, ağzım açık uyduğum için ağzım kuruyor ve geceleri boğulma nöbetleri geçiriyordum." dedi.

Tüm bunların kendisini hem fiziken hem ruhen kötü hissetmesine yol açtığını anlatan Tekin, şunları söyledi:

"Tedavinin nasıl olacağı, neler uygulanacağı bu teknoloji kullanılarak operasyon öncesinde gösterildi. Tedaviye başladığımda, öncelikle dişlerim yapılıp kapanması sağlandı. Hemen ardından, çene tedavilerime başlandı. Benim normalde alt çenem geride ve üst çenem ilerideydi. Bu nedenle çene operasyonu oldum. Tek operasyonla, alt çenem geriye ve üst çenem ileriye alındı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı