Cep telefonu bataryaları neden patlar?
Cep telefonu patlaması tehlikesine maruz kalmamak için önemli tavsiyeler: Isınan ve şişen bataryaları kullanmayın. Telefonu ya da bataryalı cihazları sıcakta bırakmayın
Cep telefonunuz şarjdayken telefonunuzu kullanmayın. Çin haber ajansı Xinhua'da çıkan bir habere göre 23 yaşındaki Ma Ai Lun, çalan akıllı telefonuna cevap verdiği anda elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Benzer bir olay İsviçre'de de yaşandı. İsviçre'de oturan 18 yaşındaki Fanny Schlatter, çalıştığı işyerinde boya kutularını kamyona taşırken 'Akıllı telefonu'nun cebinde patlaması sonucu yaralandı.
Zonguldak'ta bomba gibi patlayan cep telefonu bataryası güvenlik kamerasına yansımıştı. Bu olay bataryalar hangi durumlarda patlar sorusunu akıllara getirdi.
Bir bataryanın ömrü ortalama bir yıl. Çoğu yetkili servislerde bataryanın ömrünü ölçen, performansını ölçen test aletleri de mevcut.
Bataryanın patlama olasılığı en fazla yan sanayi ürünlerde görülüyor. Bataryanın patlamasının sebebi ise telefonun daha önce uzman olmayan kişiler tarafından tamir edilmesi yada aşırı ısıya maruz kalması.
Telefonun batarya ve şarj aletlerinden oluşan orjinal parçalarından her hangi birinin yan sanayi ürünle değiştirilmesi elektronik cihazın sistemini etkiliyor. Bu değişiklik bataryaların ısınmasına ya da şişmesine sebebiyet verebiliyor.
Bataryanın patlayacağını önceden kestirmek pek mümkün değil. Ancak ısınan ve şişen bataryaların patlama riski çok yüksek ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak. Isınan ve şişen bataryaları bir daha kullanmamak.
Uzmanlar, "Cam önü gibi güneşin doğrudan alan yerlere herhangi bir mobil aygıt içinde batarya barındıran hiç bir şeyi bırakmamak lazım." uyarısında da bulundu.
kaynak:haber7