"Cep telefonu beyni yoruyor"

"Cep telefonu beyni yoruyor"

Nöroloji Uzmanı Yaşar Alpaslan, yoğun cep telefonu kullanımının beyin yoğunluğu, hafıza zayıflaması, baş ağrısı ve yorgunluğa yol...

Nöroloji Uzmanı Yaşar Alpaslan, yoğun cep telefonu kullanımının beyin yoğunluğu, hafıza zayıflaması, baş ağrısı ve yorgunluğa yol açtığını bildirdi.

Alpaslan yaptığı yazılı açıklamada, cep telefonlarının hayatı kolaylaştırdığını bir yandan da sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti.

Yoğun cep telefonu kullanımının beyin yorgunluğuna sebep olduğunu vurgulayan Alpaslan, "Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir. Son 10-20 yıl içerinde gerek Alzheimer ve parkinson gibi organik beyin hastalıkları, gerekse depresyon, panik atak takıntı hastalığı gibi psikolojik hastalıklar dikkat çekici düzeyde artış göstermiştir." ifadesini kullandı.

Alpaslan, olumsuz etkilerden kurtulmak için neler yapması gerektiğini de değinerek, şunları kaydetti:

"Cep telefonlarını ve diğer elektronik cihazları mümkün olduğunca yatak odasında bulundurmamalıyız. Cep telefonlarını direkt kulağa götürerek değil, kulaklıkla, eğer bu mümkün olmazsa hoparlör açılarak uzaktan görüşme yapmalıyız. Özellikle ilk arama yaparken en yoğun radyasyon yaydığı için birini aradığınızda iletişim sağlanmadan telefonu kulağa götürmemeliyiz. Cep telefonlarını cepte değil, çantada taşımalı ve mümkün olduğunca vücuttan uzakta tutmalıyız. Görüşme yaparken sürekli bir kulağınızdan öbürüne değiştiriniz. Cep telefonları mümkün olduğunca çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Çocukların beyin gelişimleri, henüz tam olmadığı için, cep telefonlarından zarar görme ihtimali daha yüksektir. Yoğun cep telefonu kullanımı baş ağrıları, uyku düzensizliği gibi durumları tetikleyebilmekte. Beyin sağlığımız için mümkün olduğunca elektronik ortamlardan uzak durulmalı, wireless yerine kablolu internet ve ev telefonları kullanmalıyız. Cep telefonlarını sohbet ve oyun aracı olarak değil iletişim amaçlı kısa süreler için kullanmalıyız."

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı