Cerrah çift böbrek hastası gence birlikte "neşter vurdu"

Cerrah çift böbrek hastası gence birlikte "neşter vurdu"

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli cerrah çift, birlikte böbrek nakli ameliyatı yaparak, 10 yıllık hayallerini gerçeğe dönüştürdü- Sertaç ve Sanem Çimen çifti, bu amaçları için ABD ve Kanada'da aldıkları 4 yıllık eğitimin ar

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli cerrah çift, birlikte böbrek nakli ameliyatı yaparak, 10 yıllık hayallerini gerçeğe dönüştürdü.

Dokuz Eylül Üniversitesinde asistanlık yaptıkları dönemde tanışan Sertaç ve Sanem Çimen'in arkadaşlıkları, yıllar içinde evliliğe dönüştü. Üroloji uzmanı olan Sertaç Çimen, genel cerrahi uzmanı eşi ile çok sayıda ameliyata girse de çiftin en büyük hedefi, bir böbrek nakli ameliyatını birlikte yapmaktı.

Yozgat Devlet Hastanesindeki mecburi hizmetleri sırasında yurt dışı sınavlarına hazırlanan Çimen çifti, ABD'nin ünlü kliniklerinden Cleveland'a kabul edildi. Kanada'daki Dalhousie Üniversitesinde 4 yıl süren klinik çalışmaların ardından doktor çift, böbrek naklinde öğrendiği tecrübeleri aktarmak için Türkiye'ye dönmeyi tercih etti.

Türkiye'ye geri döndüklerinde Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göreve başlayan çift, hastanedeki ilk böbrek naklini de birlikte gerçekleştirdi. Bir yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan Cizre'den gelen 20 yaşındaki Halime Tural, annesinden nakledilen yeni böbreği sayesinde diyalize girmekten kurtuldu.

Genel Cerrahi Uzmanı Sanem Çimen, eşiyle asistanlık yaptıkları dönemde girdikleri böbrek ameliyatlarından çok etkilendiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Canlıdan böbreğin alınması, alıcıya takılması 10 yıldır hiç idrar üretmeyen bir hastanın böbrek idrarının geldiği görmek mucizevi bir olay. Bunu çocuk doğumuna da benzetebiliriz. Anne böbreğini kızına veriyor, kızı hayat boyu bu böbreği annesinin adına taşıyor. Onunla birlikte idrar üretiyor, diyalizden kurtuluyor, bu cerrahinin en güzel ve en ödüllendirici ameliyatlarından birisidir."

Çimen, Amerika'da edindikleri tecrübeyi, Türkiye'de kendi hastalarına uygulamalarından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek, "Kanada'daki Dalhousie Üniversitesinde böbrek nakli ameliyatlarını, takılan böbreğin ömrünün uzatılması, fonksiyonunu nasıl daha iyi hale getirilmesi gibi deneysel ve klinik çalışmalarla ameliyat tekniklerini öğrendik. Bu tekniği kapalı yöntemle çıkararak, en kısa zamanda takma sistemini orada öğrendik. Hayallerimizde olduğu gibi Türkiye'ye gelip hastanemizde bunu yapabilme fırsatı bulduk. Bence başarıya ulaştık." ifadelerini kullandı.

- "Tecrübelerimizi kendi ülkemize aktarmak için döndük"

Üroloji Uzmanı Sertaç Çimen ise ABD'de her böbrek naklinin kapalı yöntemle gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ne mutlu bize ki her iki teknikte de üst düzey tecrübe edinme şansımız oldu. Oradaki tecrübemizi buraya aktarma şansımız oldu. Bizim hayalimiz beraber böbrek nakli yapmak üzerine ve bu bizim düşündüğümüz hasta grubu, kendi hastalarımızdı. Biz Amerika ve Kanada'ya bu bilgiyi, beceriyi edineceğimiz merkez olarak gittik, orada tecrübemizi artırdık ve oradaki tecrübemiz sonunda burada ameliyatları yapma şansı bulduk. Türkiye'nin, kendi halkımızın bizim üzerimizde bir emeği var ve o emeği yine onlara uygulamak için döndük. Kalma şansımız vardı elbette ama biz mutluluğu kendi ülkemizde bulacağımızı düşündük. Şu anda da buraya döndüğümüz için çok mutluyuz."

- Ortak hayal

Sanem Çimen, üroloji uzmanı eşi ile ameliyata girmenin ve beraber organ nakli yapmanın nasıl bir duygu olduğunu ise şöyle anlattı:

"Beraber karı koca olarak nakle girmenin avantajları ve dezavantajları var. Avantajı, çok kibar bir ortam oluyor. 'Hayatım şunu tutar mısın? Şunu bağlar mısın? Hemşire hanım eşimin elini ıslatır mısın?' gibi diyaloglar oluyor. Ameliyathane ortamı çok keyifli oluyor. Senin mutluluğunu karşındaki insanın kalbinde yüzde 100 hissediyor olduğunu bilmek çok güzel bir şey.

İdrar geliyor böbrekten, böbreğin rengi pembeleşiyor, damarlardaki atımı görüyorsun. Karşındakinin de yüzünde o mutluluğu görüyorsun. Evlilik ilişkisinde daha üst nokta olabilir mi bilmiyorum. Birlikte bir şeyi başarabilmek. Bizim evliliğimizin pik yaptığı nokta, bu böbrek naklinin olduğu ameliyat masasıdır. 10 yıldan beri çalıştığımız hayalin gerçek olduğunu görmek çok güzel bir duygu. Ekip ve aile olabilmek çok zor bir şey ama şu anda iyi gidiyoruz."

Sertaç Çimen de eşiyle ameliyata girmenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getirerek, "Ekip ruhunu geliştiren bir şey. Arada rekabet hissi yok. Bir stres yaşandığında aynı anda ikiniz beraber yaşıyorsunuz. Onun hissettiği duyguyu siz de aynı anda hissediyorsunuz. Böbrek nakli öncesinde de biz birçok ameliyata beraber girdik, yaptık. Ana prensibimiz şu olmuştur; Ameliyathanede o an orada kalır, evde olan evde kalır. O sayede yürütebildik." dedi.

- Cizre'de tüm akrabaları böbreğini vermek istedi

Cizre'de yaşayan Ali Tural'ın 10 çocuğundan 5'incisi olan Halime Tural, bir yıl önce ortaya çıkan böbrek yetmezliği rahatsızlığı sonucu annesinden alınan böbrekle sağlığına kavuştu.

Baba Ali Tural, doktorlara nakli gerçekleştirdikleri için teşekkür ederek, "Kızım onların sayesinde sağlığına kavuştu. Allah razı olsun doktorlardan, hemşirelerden." diye konuştu.

Tural, Cizre'de kalabalık bir aileye mensup olduklarını belirterek, kızının nakil olması için tüm aile bireylerinin ve akrabalarının böbreğini vermek istediğini aktardı.

Akrabalarının bu tutumu karşısında gözyaşlarını tutamayan Ali Tural, "Halime'nin böbreğe ihtiyacı olduğunu duyan herkes sıraya girdi. Allah onlardan da razı olsun. Ben de vermek istedim ama annesinin böbreği tam uyunca o verdi. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı