Çevre dostu teknolojide Türk gencin başarısı
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığınca çevre dostu yeşil teknolojiler alanında
BERLİN (AA) – AYHAN ŞİMŞEK - Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığınca çevre dostu yeşil teknolojiler alanında düzenlenen ve 103 ülkeden 816 genç araştırmacının katıldığı yarışmada gelecek vadeden 25 kişi arasına Burak Güzeltürk'ün de seçildiği bildirildi.
Gelecek vadeden "25 Yeşil Yetenek” arasına seçilen Güzeltürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nanoteknolojinin enerji verimliliği konusunda yeni fırsatlar sunduğunu, bu alandaki projelerin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Bilkent Üniversitesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) yürüttüğü akademik çalışmaların uluslararası alanda da ilgi görmesinden büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Güzeltürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elektrik kaynaklarını daha verimli kullanabileceğimiz yeni teknolojiler üzerinde çalışıyorum. Örneğin aydınlatmada kullandığımız lambalar, görüntüleme aygıtları ve cep telefonlarının ekranları. Bunlar çok fazla enerji tüketiyor bunlar. Bu tüketimi ciddi oranda azaltabilecek teknolojiler var ve bunlar nanoteknolojiyle çok alakalılar.”
Dünyada son yıllarda nanoteknoloji alanında yapılan araştırmaların önemli başarılar kazandığına dikkat çeten Güzeltürk, yürüttükleri çalışmalar hakkında şunları kaydetti:
“Araştırma grubumuzda ışık yayan nano malzemeler üretiyoruz. Çok verimli ışık yayan diyotlar ya da lazerler üretebiliyoruz. Bunlar henüz araştırma düzeyinde. Dünyada ise bazı şirketler şimdiden bu malzemeleri televizyonlarda kullanmaya başladı ve cidden hem verimli hem de görüntü kalitesini arttırdığını gösterdiler. Bir potansiyeli var ve bu potansiyeli kullanabilirsek enerji tüketimini azaltabiliriz.”
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın yarışmasında “Yeşil Yetenekler” olarak seçilen farklı ülkelerden 25 genç araştırmacının bir araya gelip bilgilerini ve deneyimlerini paylaştığını anlatan Güzeltürk, “Sürdürülebilir kalkınma çok boyutlu bir kavram. Sadece teknik uzmanlar değil, siyaset, ekonomi alanlarını da ilgilendiriyor, hepsinin bir arada, ortak çalışması gerekiyor. Bu farklı dalları bir araya getirmek lazım” ifadelerini kullandı.
Teknoloji geliştirirken ve üretirken çevre duyarlılığına sahip olmanın önemini vurgulayan Güzeltürk, iklim değişikliği tehlikesine dikkati çekti. Güzeltürk, şöyle devam etti:
“Teknolojik şeylere sahip olmak istiyoruz ama bunun doğaya çevreye getirdiği çok zararlar var. Son yüzyılda bugüne kadar görülmemiş seviyede karbondioksit salınımı ve diğer sera gazları var. Bu iklimi değiştiriyor. Ciddiyetinin farkında değiliz ama belki torunlarımız hissedebilir. Geleceği düşünmemiz lazım. Bir iki yıllık değil, uzun soluklu düşünüp teknolojilerimizi yönlendirmemiz lazım.”
Güzeltürk, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen yeni teknolojiler konusunda Türkiye’nin önemli fırsatlara sahip olduğunu vurgularken, son dönemde bu alanda artan çalışmaların memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Burak Güzeltürk, şunları kaydetti:
“Almanya'da birçok gün, güneş gözükmüyor, yağmur yağıyor. Türkiye’nin potansiyeli birçok AB ülkesinden çok fazla. İnsan kaynaklarımız çok yüksek ama biraz düşünce yapımızı değiştirmemiz lazım. Biraz daha belki akılcı sakin düşünüp kararlar almamız lazım. Türkiye’de potansiyel yavaş yavaş ortaya çıkıyor son yıllarda, bu çok sevindirici haber. Birçok enstitü kuruluyor, birçok yeni araştırmalar yapılıyor. Dünya seviyesinde araştırmalar yapılmaya başlandı. Teknik kapasitemizi daha da yukarlara taşımamız lazım kesinlikle. İyi olmak yolundayız, daha da iyi olmayız kesinlikle.”
- “816 başvurunun hemen hepsi çok iyiydi" -
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Wilfried Kraus, AA muhabirini yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana düzenledikleri "Yeşil Yetenekler Yarışması" ile iklim değişikliği ile mücadelede yeni teknolojileri desteklemek ve dünyanın farklı ülkelerinde bu alanda çalışan bilim inananlarını bir araya getirmek istediklerini kaydetti.
Bu yıl genç araştırmacıların sunduğu projeler arasında seçim yapmakta zorlandıklarını anlatan Kraus, “816 başvurunun hemen hepsi çok iyiydi. Çok nitelikli öneriler geldi. Bunlardan 200’ünü seçebilirdik ancak sonuçta 25’e düşürmek zorunda kaldık. Burak Güzeltürk bu zor yarışmada çok büyük bir başarı sağladı. Türkiye onunla gurur duymalı” şeklinde konuştu.
- "İletişim ve işbirliğine ihtiyacımız var"
Kraus, "Yeşil Yetenekler Yarışması"nı gelecek sene de sürdüreceklerini, 2016 yılında ödüllerin sayısını arttıracaklarını kaydetti. İklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu, bunun çözümü için küresel adımlara ihtiyaç olduğunu belirten Kraus, sözlerini şöyle tamamladı:
“Siyasi iradeye, bilimsel araştırma kapasitelerinin geliştirilmesine, bilim insanları arasında daha fazla iletişim ve işbirliğine ihtiyacımız var. Dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konusunda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bundan tüm ülkelerdeki araştırmacılar yararlanacaktır.”
Kaynak: