Çin'e kiraz ihracatının "kapısı aralandı"
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yazgan:- "An itibarıyla Çin'in kapısını araladık. Kapıdan girecek küçük çaplı ihracatlar, 'startup' diyebileceğimiz ihracatlar gerçekleştirilecektir. Ama 2018'in ve ondan sonra izleyecek
BURSA (AA) - SERGEN SEZGİN - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, Çin'e kiraz ihracatına ilişkin, "An itibarıyla Çin'in kapısını araladık. Kapıdan girecek küçük çaplı ihracatlar, 'startup' diyebileceğimiz ihracatlar gerçekleştirilecektir. Ama 2018'in ve ondan sonra izleyecek yılların bizim Çin'e kirazı satmamız konusunda çok çok önemli yıllar olacağını düşünüyorum." dedi.
Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılında, Çin ile yapılan protokol çerçevesinde Çin Tarım Bakanlığı heyetinin Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.
Heyetin geldiği dönem, mevsimin sonları olduğu için firmalarda yapılan denetimlerde yetersizlikler tespit edildiğini, bu yüzden de 2016'da Çin'e ihracat yapamadıklarını anlatan Yazgan, bu yıl heyetin tekrar denetimlere geldiğini ve zamanlamalarının çok iyi olduğunu ifade etti.
İhracat yapan firmalara da heyet tarafından olumlu geri dönüşlerin olduğunu vurgulayan Yazgan, "Herhangi bir eksiklik bulunmadığı ve dolayısıyla bu firmaların istediği takdirde ihracatın başlayabileceği konusunda bilgi aldık. Bu, bizim için çok yeni ve güzel bir gelişme." diye konuştu.
- 2018 ve sonrası yıllar iyi olacak
Çin'e ihracat konusunda olumsuz gelişmelerin yaşanmaması adına her türlü tedbiri aldıklarını dile getiren Yazgan, şunları kaydetti:
"An itibarıyla Çin'in kapısını araladık ama açmadık. Bu yıl itibariyle tonaj olarak Türkiye kiraz üreticisini ve ihracatçısını tatmin edebilecek bir düzeye erişilemedi. İnsanlar kapıdan daha yeni içeriye girecekler, müşteri bulup kontak kuracaklar. Bu programlar marketler düzeyinde yıllık bazda yapılıyor. Bu, sezon öncesinde yapılıyor. Şu an sezon ortasındayız. Her ihracatçı kendisiyle ilgili bütün programları, Avrupa ya da Rusya'yla ilgili tamamlamış durumda. Bunun dışında kapıdan girecek küçük çaplı ihracatlar, 'startup' diyebileceğimiz ihracatlar gerçekleştirilecektir. Ama 2018'in ve ondan sonra izleyecek yılların bizim Çin'e kirazı satmamız konusunda çok çok önemli yıllar olacağını düşünüyorum."
Mayıs ayında kiraz hasadına başlanan Bilecik'in Deresakarı Köyü Zirai Kalkınma Kooperatifi'nin Başkanı İsmail Çam, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına yönelik ihracatının yoğun olduğunu söyledi.
Bu ülkeler arasına Çin'in de girmesinin üretici açısından sevindirici olduğunu dile getiren Çam, "Yurt dışından ne kadar çok talep olursa ürünümüz o kadar para ediyor. Ülkeye döviz girecek, çiftimiz para kazanacak. Ülkemize çiftimize hayırlı olsun." dedi.
AA
Kaynak: