Seyit Küçükbezirci
Çocuk Bayramı'nı ilham eden Konyalı kız
Gazi'ye 1922'de "Çocuk Bayramı"nı ilham eden Konyalı kız
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Mevlâna Müzesi'nin arkasındaki Şems İlkokulu'nda ziyarette... Öğretmenler, öğrenciler sevinç içinde; Mustafa Kemal Paşa, okullarında ve karşılarında..
Şems İlkokulu'nun ikinci sınıf öğrencisi, sekiz yaşında Nuriye İdil, Mustafa Kemal Paşa'ya "öğrenciler namına çiçek vermekle görevli.. Yıl 1922'dir; Türk halkı " ulusal egemenliği için" silaha sarılmıştır; "Düşmanı vatanın haremi ismetinde boğmak için ordular Akşehir'de toplanmaktadır.
Yukarıda resimde gördüğünüz gibi, Nuriye İdil, "Kemal Paşa"ya çiçeği verir; Paşa Nuriye'yi kucağına alır.. Başındaki evde bulunan bir kumaştan dikilen şapkası için; "-Aferin, ilk şapka giyen hanım sen oldun" er; bir isteği olup olmadığını sorar... Nuriye, çocuklar için, dünya çocukları için bir bayram ister; Kemal Paşa, "Kurtuluş"tan sonra, çocuklar için bir bayrama söz verir.
Nuriye İdil, Ermenekli Osmanlı Tokat Başsavcısı Hüseyin Sıtkı Gür'ün kızıdır; babası "Kuvayı Milliyeciler"e katılmıştır. Saray, yaptığı eylemler sebebiyle hakkında ölüm fermanı çıkarmıştır..
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onbir kurucusundan biri olan, Gazi'nin arkadaşı, hukukçu kuvayı milliyeci Hüseyin Sıtkı Gür'ün kızı Nuriye İdil, 15 mart 2013'de, İzmir'in Urla ilçesinde 102 yaşında vefat eder...
Nuriye İdil, vefatından kısa bir süre önce, yapılan bir söyleşide Gazi ile Konya'da, Şems İlkokulu'nda karşılaşmasını şöyle anlatır. Yukarıdaki resimi de Nuriye'ye söz verdiği için, "Türk'ün Ateşle İmtihanı" yılında Nuriye'ye gönderir.
GAZİ MUSTAFA KEMAL'E 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI" İLHAMINI VEREN NURİYE İDİL DİYORKİ
"..TBMM'nin 11 kurucu milletvekilinden savcı Sıtkı Gür'ün kızı olan Nuriye İdil, uzun yıllar okul kitaplarında yer alan ve birçok yerde yayınlanan fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı:
"Fotoğrafın çekildiği gün okuldaydım. İkinci sınıftaydım. Atatürk Konya Mevlana Türbesi'ne yakın bir yerde olan Şems isimli güzel okulumuza geldi. 1922 senesiydi. Yengem ve dayılarım benim için şapka yaptırmışlardı. Atatürk geldiğinde o şapkayı takmıştım. Öğretmenlerim Atatürk'e götürmem için bana bir buket çiçek verdiler, yanına gittim, korkuyla çiçekleri takdim ettim.
Bana kimin kızı olduğumu sordu, sevinçle beni kucağına alarak 'Aferin, ilk şapka giyen sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?' diye sordu. 'Çok seviyorum Paşam' dedim. Atatürk de 'O halde her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edelim birlikte oynayın, kaynaşın' dedi. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyalogumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum."
İdil, Atatürk'ün fotoğrafı daha sonra Konya'ya kendisine hediye olarak gönderdiğini anlatarak, "Fotoğraf çekilirken Atatürk'ün yanında olduğumdan çok heyecanlıydım, zangır zangır titriyordum. Atatürk öyle bir adamdı ki gözlerine bakamazdınız. Projektör gibi gözleriyle içinizi okuyan çok yakışıklı, çok güzel bir adamdı. Sesi gayet mülayim, otoriter bir asker sesi değil, tatlı bir sesi vardı" diye konuştu.
Atatürk, babasının da kocasının da hayatını değiştirmiş
İdil, babası Hüseyin Sıtkı Gür'ün, 1918'te Osmanlı Tokat Başsavcısı iken, Kuvayı Milliyecilere katıldığını, yaptığı eylemler nedeniyle hakkında ölüm fermanı çıkarıldığını kaydetti. Çok küçük olmasına karşın yaşadıklarını iyi hatırladığını belirtti.
CUMHURİYET'LE YAŞIT, KONYA'LI 1.DUAYEN YAZAR'IN 93.YAŞI
Geçen Hafta, öyle hoş, öyle güzel, öyle anlamlı geçti ki.. Bence; dil âciz anlatmakta.. Öyleyse yazmalıyım, sizin için..
- 22 NİSAN SALI:
Memleket Gazetesi'nde toplandık, Memleket'in cümle yazarları, habercileri olarak..
Bir pastanın çevresinde bir "Sevgi Halesi" içindeyiz; yazarımız A.Cenap Kendi'nin yaş gününü kutlayacağız. İlâveten de, benim, Adem Alemdar'ın yaş günleri.. Öğünmek gibi olsun; Cenap Kendi de, bende, Adem Alemdar da "Koç Burcu"ndanız.
A. Cenap Kendi, üçlü yaş gününün "Şeref Konuğu".. Çünkü; 23 nisan 1923 doğumlu..
Memleket Gazetesi'nin sahibi Adem Alemdar konuşmasında, A.Cenap Kendi'nin "Şeyhül Muharririn" olarak değerlendirilmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti.
-Biliyor musunuz? A.Cenap Kendi, Konya'nın yaşayan en yaşlı "Muharrir'i.. 23 Nisan 1923 doğumlu, geçtiğimiz perşembe 93.yaşına ayak bastı.
"Cumhuriyet'le yaşıt bir yazar; Konya'dan hiç ayrılmadı; "Cumhuriyet"in 92 yılına gün gün, ay ay, yıl yıl şahit oldu. Cumhuriyet'in birinci dereceden tanığı. A.Cenap Kendi; Konya'nın "Birinci Duayen Yazarı". İlk gençilğinden beri efsane gazeteler Babalık, Ekekon dahil onlarca gazetede seksen yıl yazdı; Şiir söyledi. Allah daha uzun ömürler versin; Cenap Bey'den daha yaşlısı yok, bizim "Yazarlar Sülâlesi"nin.
CENAP BEY'E FİKİR, SANAT,KÜLTÜR ADAMLARI'NDAN VEFA
Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Tarihi Konya Evi'nde cumartesi günleri düzenlenen "Kültür Sanat İkindi Sohbetleri"nin konusu. A.Cenap Kendi'nin 93.yaş günü kutlaması oldu.
Yazar, şair, Udi A.Cenap Kendi'nin Konya Koyunoğlu Müzesi ile Konya Sanat, Kültür Adamları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Yazar A.Cenap Kendi"ye Saygı Günü"nde, Cenap Bey'in 92 yılını Seyit Küçükbezirci anlattı.. Cumhuriyet'le yaşıt yazar için, Konya'nın tanınmış musikişinası udi Kemal Pekçağlar, divan sazı sanatçısı Yasin Bağcı klasik Konya Türkülerinden bir demet çaldılar, söylediler...
Yazar Fatma Şeref Polat; Konya Fikir sanat Kültür Adamları Derneği adına A.Cenap Kendi'ye "Saygı Çiçeği" takdim etti. Çiçek buketindeki yazı: "Üyelerimiz A.Cenap Kendi'nin 93.yaşını saygıyla, sevgiyle kutlar.
Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Dernek Başkanı Seyit Küçükbezirci, A.Cenap Kendi'ye üstünde "Konya'nın Birinci Yazar Duayeni Cumhuriyet'le yaşıt A.Cenap Kendi'ye saygılar" yazılı bir plaket sundu.
Koyunoğlu Müze Müdürü Hasan Yaşar, tanınmış udi Kemal Pekçağlar ve saz arkadaşlarına, günün anısına, Büyükşehir yayınlarından oluşan kitapları armağan etti.
EN GÜZEL, EN HOŞ, EN TATLI ŞİVLİLİK BİR YAZARDAN
23 Nisan Çocuk Bayramı ile Konya'nın emsalsiz kadim çocuk şenliği Şivlilik aynı güne rastladı.
Çocuklar, kuşlar gibi, "Şivlilikkk" diyerek şeker, lokum, çikolata "Şivlilikten nasipleri"ni topladılar.. herkes gönlünden kopanı sundu.
Çocuklara en hoş, en güzel, en tatlı şivlilik yazar Fatma Şeref Polat'tan geldi.. Fatma hanım'ın "Şivlilik Misafirleri"ne şivlilik hediyesi "emzikli Şeker" ile, rengârek "Horoz şekeri'ydi; belki de Konya'da tekdendi..
Emzikli şekerlerle horoz şekerleri beni daha dün gibi olan yüz yıllık çocukluğuma götürdü. Elmas Hanım üşüttüğünü sanmasın diye kesemi alıp çocuklara katılıp şivlilik toplamadım. Ama gönlüm onlarlaydı, kapı kapı geziyordu. Fatma Şeref Polat Hanım'ın emzikli, horozlu şivlilik şekerlerinden benimde nasibime düştü.. Birerini yedim, birerini sakladım; ikisini de dört yaşında Ecrin'e verilmek üzere gazeteye getirdim. Yukarıda resmi olan şekerler Ecrin'in.