Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası: Orion Takımyıldızı ile Tarihi Bir Bağlantı

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası: Orion Takımyıldızı ile Tarihi Bir Bağlantı

Sivas'ta bulunan 800 yıllık Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın astronomi ile olan bağlantısı, yapılan araştırmalarla ortaya çıktı. Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran, yapının coğrafi konumunun belirlenmesinde yıldızların etkili olduğunu belirtti.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın Astronomi ile İlişkisi

Sivas'ta Mengücekliler tarafından inşa edilen ve "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, mimari üslubu ve benzersiz bezemeleriyle dikkat çekiyor. Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran, yapının coğrafi konumunun Orion Takımyıldızı ile ilişkili olduğunu belirtti. Taşkıran, türbeler ve yapılar arasındaki geometrik bağın tesadüf olmadığını vurguladı.

Orion Takımyıldızı ile Kusursuz Geometri

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yürüten Taşkıran, "Yapının coğrafi konumunun belirlenmesinde türbelerin kullanıldığını ve Orion Takımyıldızı ile olan yerleşim uyumunun dikkat çekici olduğunu" söyledi. Bu uyumun, pusulanın olmadığı dönemde kıble yönünün bulunması açısından önemli olduğunu belirtti.

Tarihi Yapıların Astronomi ile Bağlantısı

Taşkıran, Mısır Piramitleri, Stonehenge ve Chichen Itza gibi yapıların astronomi temelli bilgiler ışığında inşa edildiğini vurguladı. "Anadolu Selçuklularının da astronomi ile ilişkili çalışmalar yaptığını ve eserler ürettiğini düşünüyorum" diyen Taşkıran, Divriği Ulu Cami'nin kapılarının geometrik yapısının bu çalışmalara örnek olduğunu belirtti.

Türklerin Astronomi Bilgisi

Türklerin astronomiyle ilişkisinin kuvvetli olduğunu ve konargöçer yaşam tarzları nedeniyle coğrafi yönleri iyi bildiklerini ifade eden Taşkıran, "Türk mitolojisinde kutup yıldızı 'Demir Kazık' olarak bilinir ve önemli bir yere sahiptir. Divriği Ulu Cami de bu astronomik bilgiyle inşa edilmiştir" dedi.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın Orion Takımyıldızı ile olan bağlantısı, tarihi ve kültürel mirasımızın astronomi ile olan ilişkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası: Orion Takımyıldızı ile Tarihi Bir Bağlantı

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası: Orion Takımyıldızı ile Tarihi Bir Bağlantı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler