Doğalgazın merkezi Ortadoğu

Doğalgazın merkezi Ortadoğu

Dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin en fazla bulunduğu bölge Türkiye'nin komşuları İran ve Irak'ın da yer aldığı Ortadoğu- Bölgenin toplam kanıtlanmış doğalgaz rezervi 79 trilyon 430 milyar metreküp olarak belirlendi- Bölgede bulunan gaz rezervleri

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Dünyanın en fazla kanıtlanmış doğalgaz rezervine sahip bölgesi, geçen yıl 79,4 trilyon metreküplük toplam rezervle İran ve Irak gibi Türkiye'nin komşu ülkelerinin de bulunduğu Ortadoğu olarak belirlendi.

AA muhabirinin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayımlanan yıllık istatistik bülteninden derlediği verilere göre, 2015'te dünyada toplam kanıtlanmış doğalgaz rezerv miktarı 201 trilyon 966 milyar metreküp olarak hesaplandı. Dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin en fazla olduğu bölge ise Ortadoğu.

İran, Irak, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yer aldığı bölgenin 79 trilyon 430 milyar metreküp toplam kanıtlanmış doğalgaz rezervi bulunuyor.

İran'ın 33 trilyon 500 milyar metreküplük kanıtlanmış rezervle bölge birincisi olduğu tabloda, Katar 24 trilyon 299 milyar metreküple ikinci sırada yer aldı.

- Zenginliğin ortasında Türkiye

Ortadoğu'dan sonra ikinci en büyük gaz deposu ise 65 trilyon 422 milyar metreküplük rezervle Doğu Avrupa ve Avrasya bölgesi olarak dikkati çekti.

Söz konusu bölgenin rezerv zengini Rusya, 49 trilyon 541 milyar metreküple dünyada birinci sırada yer aldı, bunu 9 trilyon metreküpten fazla kanıtlanmış gaz rezervi ile Aşkabat izledi.

Son dönemde Türkiye'nin çevresinde bulunan doğalgaz zengini ülkeler, Türkiye'nin de enerji geçiş bölgesi olarak önemini ortaya koydu.

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan ancak diplomatik kriz nedeniyle Türkiye tarafından rafa kaldırılan 'Türk Akımı' doğalgaz boru hattı projesinin yanı sıra, Türkmenistan ve İran gazlarının da Türkiye üzerinden başka ülkelere taşınabileceği ihtimalleri güncelliğini koruyor. Geçen yılın sonunda Tahran, Avrupa pazarından talep olması halinde, İran gazının Türkiye üzerinden taşınmasının mümkün olabileceğini açıklamıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2018'den sonra doğalgaz ihracatını ilk yapacağı ülkenin de büyük ihtimalle Türkiye olacağı belirtiliyor. Türkiye'den sonra yine bu hat üzerinden başka adreslere de Irak gazının gönderilmesi planlanıyor.

- İsrail ile yumuşamanın etkisi

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde atılan adımlar da Türkiye'nin jeostratejik pozisyonunu öne çıkardı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin yumuşaması ile İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi olasılığı da yeniden güçlendi.

İsrail'de bulunan Leviathan doğalgaz sahasının ortaklarından Delek Group’un Üst Yöneticisi Yossi Abu 27 Haziran'da yaptığı açıklamada Türkiye pazarını önemsediklerini belirterek, olumlu sinyal verdi.

Bunların yanı sıra bölgenin güçlü enerji oyuncularından Azerbaycan'ın zengin gaz rezervi de Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacak.

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğalgazı Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'yle (TANAP) birlikte, Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) da Türkiye'nin enerji zenginliğinin transferi için önemli bir ülke olduğuna işaret ediyor.

Bu arada, Türkiye'yi jeostratejik açıdan önemli kılan Ortadoğu'daki kanıtlanmış doğalgaz rezervi büyüklüğüne göre ülkelerin sıralaması ise şöyle:

ÜlkeKanıtlanmış Doğalgaz Rezervi (Trilyon metreküp)
İran33,5
Katar24,3
Suudi Arabistan8,6
Birleşik Arap Emirlikleri6,1
Irak3,2
Kuveyt1,8
Umman0,931
Diğer1,1
TOPLAM79,4

AA

Kaynak:Haber Kaynağı