"Doğurganlık aşısının sonuçları umut verici"

"Doğurganlık aşısının sonuçları umut verici"

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürgan: - "Tedavi sayesinde gebelik oranları yüzde 50'ye ulaşabiliyor"- "Türkiye'de son çalışmamızda bağışıklık sistemi dengelenmesi yapılan, daha öncesinde 3 ve üzerinde tüp bebek başarısızlığı olan 9

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, doğurganlık aşısı tedavisine ilişkin, "Tedavi sayesinde gebelik oranları yüzde 50'ye ulaşabiliyor" dedi.

Tüp bebek tedavisinde doğurganlık aşısı üzerine Fransa ve Yunanistan'dan bilim adamlarıyla çalışan Prof. Dr. Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın ilk sonuçlarını İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenecek Akdeniz Ülkeleri Üreme Tıbbı Derneği'nin kongresinde duyurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Doğurganlık aşısı tedavisinin, tüp bebek denemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan kişilere, içinde hormonla uyarılmış özel kan hücrelerinin bulunduğu sıvılarla aşı uygulanmasını içeren bir çalışma olduğunu anlatan Prof. Dr. Gürgan, tedavinin iki aşamada gerçekleştirildiğini belirtti. Prof. Dr. Gürgan, ilk aşamada tedaviye alınacak kadınlara rahim içini kuvvetlendirmek için bir sıvı verildiğini, sonrasında tüp bebek tedavisine başlandığını kaydetti.

Yumurta toplanması sırasında alınan kandan ayrıştırılan özel onarım hücrelerinin laboratuvar ortamında çoğaltıldığını ifade eden Prof. Dr. Timur Gürgan, beyinden salgılanan kortikotropin saldırıcı hormon ilavesiyle rahim içi zarın kuvvetlendirildiğini ve sağlıklı embriyoyu içine kolaylıkla alabilecek hale geldiğini söyledi.

- Türkiye'deki ilk sonuçlar

Çalışmayla gebelik oranlarının yüzde 50'ye ulaştığını belirlediklerini açıklayan Prof. Dr. Gürgan, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de son çalışmamızda bağışıklık sistemi dengelenmesi yapılan, daha öncesinde 3 ve üzerinde tüp bebek başarısızlığı olan 93 hastada tedavi başarısı yüzde 42, tedavi yapılmayan grupta ise yüzde 24,2 olarak bulunmuştur. Doğurganlık desteği uygulaması yapılan hastalarda düşük yapma olasılığı yüzde 17,9 eve canlı çocuk götürme oranı yüzde 34,4 olarak bulunmuştur. Elde edilen olumlu sonuçlar, bu tedavi yaklaşımının geliştirilmesi ve detaylandırılmasıyla kişiye özel tedavi uygulamalarında öncelikli bir yeri olabileceğini göstermiştir."

- Gebelik şansını belirleyen faktörler

Gebelik şansını belirleyen 2 faktör olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gürgan, bunlardan ilkinin tüp bebek tedavilerinde spermin yumurtayı döllemesi sonucunda oluşan embriyonun genetik yapısı, ikincisinin ise kalitesiyle rahim içini döşeyen endometrium bölgesinin embriyonun gömülmesi için uygunluğu olduğunu söyledi.

Embriyonun gebelik için uygunluğunun genetik dengeleme adlı özel laboratuvar analizleri ve teknikleriyle değerlendirildiğini anlatan Prof. Dr. Gürgan, sağlıklı gebeliği oluşturabilecek olanların seçildiğini anlattı.

Uygun ortam yaratılamadığı durumlarda gebelik oluşsa dahi düşük yapma riskinin yüksek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gürgan, şu bilgileri verdi:

"Kadınlara ait yetersizlikler, bağışıklık sitemiyle ilgili bozukluklar, kan pıhtılaşma bozuklukları, kilo sorunları, sonradan oluşmuş enfeksiyonlar, travmalar, hormon bozuklukları, kullanılan yumurta geliştirici ilaçlara bağlı olarak oluşan gelişme uygunsuzlukları ve rahim anomalileri, endometrium zarının gebelik için elzem olan gömülgenliğini azaltarak gebeliği önleyebilmektedir. Bu nedenle rahim içindeki zarın gömülgenliğinin artırılmasına yönelik tedavi teknikleri geliştirilmektedir. Bu tekniklerin bir kısmı tüp bebek tedavisine gerek kalmadan gebelik şansını artırabilmektedir."

- Kimlere uygulanıyor

Doğurganlık aşısı, 2 veya 3'ün üstünde tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde, bağışıklık dengelenmesi tedavisinde başarılı sonuçlar almayı amaçlıyor.

Çalışmayla 40 yaşına kadar olan kadınlarda başarılı sonuçlar elde edilebileceği öngörülüyor.

Düşük olasılığını azaltacağı tahmin edilen yeni yöntemle polikistik over, rahim içi kalınlaşma, çikolata kistleri ve tekrarlayan düşüklerin de engellenmesi hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı