Dr. Taşbaş: Mevsim geçişlerinden en çok çocuklar etkileniyor

Dr. Taşbaş: Mevsim geçişlerinden en çok çocuklar etkileniyor

Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, mevsim geçişlerinde hastalıkların artığını belirterek, yetişkinlere oranla çocukların hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

 

Ani ısı değişikliklerinin hastalıkları beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, mevsim geçişlerinde hastalığa yakalanmanın daha fazla olduğunu söyledi. Mevsim geçişlerinde özellikle bağışıklıkları tam gelişmemiş çocukların daha savunmasız olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, “Mevsim geçişlerinde hastalık yapan mikropların doğada yayılımları artar. Bir sıcak bir soğuk olan değişken hava koşulları kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Zayıf bağışıklık sistemi de hastalıklara karşı zemin hazırlar. Çünkü güçlü bağışıklık sistemi, bizi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı korur ve onlarla savaşır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında bu savaşta başarısız olunduğu için mikroplar hastalıklara yol açar” dedi.

“RÜZGARLI VE YEŞİL ALANLARDA, TOZLU ZEMİNLERDE BULUNMAMAYA ÖZEN GÖSTERİLMESİ GEREKİR”

Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, sonbaharda rüzgarların artması, ilkbaharda ise polenlerin her yere savrulmasının hastalıklara neden olduğunu ifade ederek, “Alerjik bünyeli bebeklerde ve çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olur. Bu dönemlerde koruyucu ilaçların kullanılması, rüzgarlı ve yeşil alanlarda, tozlu zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekir. Unutulmaması gereken nokta, erişkin ve çocuklarda sadece burun akıntısı ile kendiliğinden geçebilen grip nezle gibi virütik hastalıkların, bebeklerde bronşiolit ve zatürre yapıp solunum, kalp yetmezliğine kadar gidebilen tablolara neden olabilmesidir” diye konuştu.

“MEVSİM GEÇİŞLERİ İLE BİRLİKTE SIK GÖRÜLEN HASTALIKLARDAN BİRİ KULAK ENFEKSİYONU”

Mevsim geçişleri ile birlikte sık görülen hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, “Çocuklarda kulak ile boğaz arası östaki borusu daha kısa olduğundan, boğaz enfeksiyonu bile, rahatça kulağa atlayabilir. Odanın nemlendirilmesi, burnun gerektiğinde serum fizyolojiklerle açık tutulması ve boğaz enfeksiyonu durumunda kulakların incelenmesi, ihmal edilmemesi gereken, olası komplikasyonları azaltır” şeklinde konuştu.

Mevsim geçişlerinde korunma yollarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, “En iyi koruma sağlıklı beslenmektir. bebekler için anne sütü en iyi koruyucu olduğudur. Sağlıklı beslenmek ve mevsiminde sebzeleri tüketmek ve vitamin yönünden bol gıdalar almak , hastalıklara karşı en iyi korunma yöntemidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bağışıklık artırıcıları özellikle salgın dönemlerinde kullanmak çok yararlıdır” dedi.iha