"Ecotren 3" ile yerli otomobil çalışmalarına destek oluyorlar

"Ecotren 3" ile yerli otomobil çalışmalarına destek oluyorlar

Gaziantep Üniversitesi bünyesindeki Otomobil Robot ve Enerji Topluluğu üyesi öğrenciler, üç yıl önce yaptıkları ve "Ecotren 3"' adını verdikleri elektrikli otomobili her yıl geliştirip yarışlara katılarak yerli otomobil çalışmalarına destek veriyor - 20 ö

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) bünyesindeki Otomobil Robot ve Enerji Topluluğu üyesi öğrenciler, yerli otomobil çalışmalarına destek için üç yıl önce yaptıkları ve "Ecotren 3" adını verdikleri elektrikli otomobili her yıl geliştirerek yarışmalara katılıyor.

TÜBİTAK tarafından ağustos ayında yapılacak Alternatif Enerjili Araç Yarışları'na katılmaya hazırlanan öğrenciler, otomobildeki yerlilik oranını artırarak birinciliği hedefliyor.

Motorundan koltuğuna kadar her parçayı kendi imkanlarıyla yapmaya çalışan 20 öğrenci, Türkiye'nin yerli otomobil çalışmalarına da katkı vermek istiyor.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak yenilikçi ve gelişmiş endekslerde sürekli ön sırlarda yer aldıklarını anlatarak, öğrencilerinden de bunun karşılığını aldıklarını belirtti.

Otomobil yapan öğrencilerin, çevreye duyarlı teknolojileri kendi çabalarıyla kullandıklarına dikkati çeken Gür, şunları belirtti:

"Onlara maddi ve manevi destek vermekten çekinmiyoruz. Öğrencilerimiz de güzel çalışmalar yaparak üniversitemizi ve ülkeyi geleceğe taşıyorlar. İyi ki bu projeleri yapıyorlar. Bundan sonraki hedef, özellikle yerli yapım araç hususunda önemli atılımlar yapmak. Farklı yönlerden araçların prototiplerini üretsinler istiyoruz. Bugün öğrenciyken bunları üretenler, iş imkanı verildiğinde daha iyi projeler yaparlar. Artık biz dışarıdan araç ithal eden değil, ihraç eden ülke konumuna gelmiş oluruz. Öğrencilerimizde de bu özellik var."

- "Şehir konseptine uygun verimli araç yapmaya çalışıyoruz"

Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü 1. sınıf öğrencisi Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekipte gönüllü olarak yer aldığını belirterek, yaptıkları araçla birinci olmak istediklerini söyledi.

Enerji verimliliği sağlayan bir araç tasarladıklarını anlatan Yıldız, "Bu araç üzerinde 8 aydır çalışmaktayız. Ağustos'ta TÜBİTAK tarafından düzenlenecek yarışmalara hazırlanıyoruz. Elektrik ve makine takımlarımız var. Bu konuda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Yıldız, verimli araçlar yapmak istediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şehir konseptine uygun verimli araç yapmaya çalışıyoruz. TÜBİTAK'ın bizden istediği 4 ana yerlilik var. Motor, motor sürücü, yerleşik şarj ve milli batarya yönetim sistemi. Biz şu anda yerleşik batarya sistemi ve şarj yönetim sistemi üzerinde iyi durumdayız. Motorumuzu yaptık. Motor sürücü ve diğer yerlilikler üzerinde çalışıyoruz. Başarısızlıklar yaşadığımız oluyor ama bu da olmadan başarı gelmiyor. Kendimizi geliştirerek yarışlara hazırlanıyoruz. Hem üniversitenin adını duyurmak hem de ülkemize katkı vermek istiyoruz."

- Yerli otomobil üretiminde yer almak istiyorlar

Elektrik ve elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Muhammed Aslan, kendini geliştirmek ve teorik bilgilerini pratiğe dökmek için kulübe katıldığını belirtti.

Türkiye'nin yerli otomobil hedefinin olduğunu anımsatan Aslan, "Yerli otomobil üretilirken mühendis, tekniker ihtiyacı olacak. Biz de şimdiden kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Aracımızı yaparken sıkıntılar yaşadık. Pratik olarak yetkin kişiler olmadığımız için ilk başlarda zorlandık. Aracın içerisindeki mekanik ve elektronik aksamı deneme yanılma yollarıyla geliştirdik. Aracımızda 112 pil var. Tek şarjla 80-90 kilometreyi çok ucuza gidebilmekte. Mekanik ve elektrik aksamını kendimiz ürettik. İnşallah arabamızla derece alacağız." sözlerine yer verdi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı