Empati Duygusunun İnsan Beyniyle Fiziki Bağlantısı Olduğu Belirlendi

Empati Duygusunun İnsan Beyniyle Fiziki Bağlantısı Olduğu Belirlendi

Amerikalı bilim adamlarının işlevsel manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle yaptığı araştırma, insan beyniyle, kişinin kendisini başkasının yerine koyması olarak tanımlanan empati duygusu arasında fiziki bağ bulunduğunu ortaya koydu

Amerikalı bilim adamlarının işlevsel manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle yaptığı araştırma, insan beyniyle, kişinin kendisini başkasının yerine koyması olarak tanımlanan empati duygusu arasında fiziki bağ bulunduğunu ortaya koydu.

ABD'deki Virginia Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi Psikoloji Profesörü James Coan başkanlığındaki bilim ekibince 22 erişkin üzerinde yapılan çalışma, beyninin tehditlere cevap veren bölümlerinin, kişilerin kendilerine veya arkadaşlarına yönelik tehditlere karşı büyük ölçüde benzer tepki verdiğini, buna karşılık yabancılara karşı verilen tepkinin ise sınırlı kaldığını gösterdi.

Katılımcılara, kendilerine, arkadaşlarına ve tanımadıkları kişilere düşük akımlı elektroşoklar verilmesinin istendiği araştırmada, kişilerin beyninin tehditlere tepki gösteren, "anterior insula", "putamen", "supramarjinal girus" adlı bölgelerinin, kendi kendilerine elektroşok verdiklerinde beklendiği gibi harekete geçtiği gözlendi.

Ancak katılımcıların beyinlerindeki bu bölgelerin, sadece kendilerine değil, arkadaşlarına elektroşok verdikleri zamanlarda da dikkate değer ölçüde benzer tepkiler verdiğini belirleyen araştırmacılar, buna karşılık bu kişilerin tanımadıkları kişilere elektroşok verdikleri durumlarda bu bölgelerdeki faaliyetin çok sınırlı kaldığını gözlemledi.

Coan, "Bulgularımız bize, beynin kendisini diğerlerine göre biçimlendirme gücünün dikkate değer ölçüde yüksek olduğunu gösteriyor. Öyle ki bize yakın olan kişiler sadece şiirsel ve mecazi olarak değil, gerçek anlamda da bizim bir parçamız haline geliyor" ifadesini kullandı.

Araştırmanın sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, kişiye ait öz kimliğin büyük oranda, tanıdığı ve empati kurduğu kişilere dayalı olarak şekillendiğini ifade eden Coan, "Samimiyet kazandığımız diğer kişiler de bizim bir parçamız haline gelir. Öz kimliğimiz yakınlık hissettiğimiz kişileri de kapsar" dedi.

Araştırma Social Cognitive and Affective Neuroscience adlı bilimsel derginin Ağustos sayısında yayımlandı.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca
Yayınlayan: Şermin Coşkun

Kaynak:Haber Kaynağı