En ölümcül hastalıklardan bile egzersizle korunmak mümkün
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, Kalp Sağlığı Haftası'nda kalp hastalıklarına karşı mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapıyor ve "YAŞaSın A, B, C, D, E" algoritmasını öneriyor.
Kalp Sağlığı Haftası'nın önemi üzerine konuşan Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, kalp hastalıklarının dünya genelinde ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çektiğini belirtiyor. Özdemir'e göre, asıl önemli olan hastalığın tedavisinden ziyade, kalp rahatsızlığıyla mücadele etmenin yollarını bilmek ve riskleri azaltmak.
Özdemir'in "YAŞaSın A, B, C, D, E" olarak adlandırdığı algoritma, kalp sağlığı için önemli faktörleri sıralıyor. Bunların başında yaş geliyor. Özellikle 45-50 yaşından sonra kalp kontrolünün önemi vurgulanıyor çünkü kalp hastalıkları daha erken yaşlarda görülmeye başladı. Şişmanlık ve sigara kullanımı da kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörler arasında.
Aile öyküsü, kan basıncı, kolesterol seviyeleri, diyabet ve diyet alışkanlıkları da kalp hastalıklarının risk faktörleri olarak öne çıkıyor. Ancak Özdemir'e göre, bu risk faktörlerini kontrol altına almak mümkün olduğunda genetik riskler de düzenlenebilir.
Emosyonel stresin de kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dikkat çeken Özdemir, düzenli egzersizin ise kalp hastalığı riskini azaltmak için önemli bir tedavi yöntemi olduğunu vurguluyor. Günde en az 45 dakika egzersiz yapmanın, haftanın beş günü düzenli olarak spor yapmanın kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir'in önerileri, kalp hastalıklarına karşı bilinçli bir mücadele için önemli ipuçları sunuyor. Kalp Sağlığı Haftası'nda, hastalığın tedavisi değil, önlenmesi ve mücadele edilmesi gerektiği üzerinde durarak, sağlıklı bir yaşam tarzının kalp sağlığı için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.
Kaynak: