Kocaeli ve Konya'da başladı: Tavuk döner tehlikesi büyüyor

Kocaeli ve Konya'da başladı: Tavuk döner tehlikesi büyüyor

Kocaeli ve Konya’da yüzlerce kişiyi etkileyen besin zehirlenmesi vakaları sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Levent Doğancı, tavuk dönerin halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekerek, "Üretim ve tüketimi yasaklanabilir" uyarısında bulundu

Kocaeli ve Konya’da yaşanan ve yüzlerce kişiyi etkileyen besin zehirlenmesi vakaları, halk sağlığı endişelerini artırdı. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Doğancı, yaşanan salgınları değerlendirerek kritik uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Doğancı, özellikle tavuk döner tüketiminin taşıdığı tehlikeye dikkat çekerek, “Tavuk eti, döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilen besinler için uygun bir seçenek değildir. Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar” dedi.

"Tavuk Dönerin Üretim ve Tüketimi Yasaklanabilir"

Ekonomik krizle birlikte tavuk eti tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Doğancı, bu durumun halk sağlığı açısından risk oluşturduğunu vurguladı. Özellikle bazı işletmelerin, tavuk döneri birkaç gün saklayıp tekrar ateşe koyarak servis ettiğine dikkat çeken Doğancı, bu uygulamanın ciddi tehlikeler barındırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Doğancı, "Tavuk dönerin üretim ve tüketimi yasaklanabilir. Özellikle sıcak havalarda ve hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda bu tür gıdalar kitlesel zehirlenmelere yol açabilir. Gıda güvenliği standartlarına uyulması hayati önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Uzmanlardan Gıda Güvenliği İçin Kritik Öneriler

Gıda kaynaklı salgınların önüne geçmek için alınması gereken önlemleri de sıralayan Prof. Dr. Doğancı, şu tavsiyelerde bulundu:

  • Tavuk ve diğer beyaz et ürünlerinin yeterince pişirilmesi,

  • Gıda üretim ve saklama koşullarının hijyen standartlarına uygun olması,

  • Tüketicilerin güvenilir işletmeleri tercih etmesi,

  • Denetimlerin artırılması ve gerekli durumlarda yasakların gündeme alınması.

Prof. Dr. Doğancı, "Besin zehirlenmeleri sadece bireysel değil, toplumsal bir sağlık sorunudur. Bu nedenle üreticiden tüketiciye kadar herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekiyor" dedi.

Kocaeli ve Konya'da başladı: Tavuk döner tehlikesi büyüyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum