Servet R. Çolak
Ereğli’de olup Konya’da olmayan ?
Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, hadi FETÖ’nün Kapatılan üniversitesi olan ve şimdi Selçuk Üniversitesinin eki olan eski Mevlana üniversitesini de koyalım… Tam 5 Üniversite..
Sayısı neredeyse 100 bini geçen bir üniversite öğrenci kitlesi bulunan bir şehir Konya. Ereğli’nin nüfusu ise 130 bine yeni dayandı. Kendi ilçesini nüfusu kadar öğrenciye sahip olan Konya’da halen bir kitap fuarı düzenlenmiyor. Ereğli’de geçtiğimiz hafta 1’inci Kitap Fuarını açtı. 50 bin kitapla, 100’ün üzerinde yayın evinin katılımıyla gümbür gümbür bir açılış. Ereğli kendi memleketim olması dolayısıyla gurur duydum, Konya’da yaşayan bir vatandaş olarak da açıkçası Ereğli’de açılan kitap fuarını kıskandım vallahi. Yıllardır söyleniyor, “Konya’da neden bir kitap fuarı yok, Konya, gibi bir şehirde nasıl kitap fuarı olmaz” diye. Kitapçılar çabalıyor, öğrenciler çabalıyor, üniversite hocaları çabalıyor, lise öğretmenleri çabalıyor; fakat ne hikmetse bir türlü gelmedi şu kitap fuarı.
Elini taşın altına koymayan kim acaba? Aslında elini taşın altına koyacak da bir durum yok ortada. Kitap fuarı açılsa neyi riske atacağız. Neyi kaybedeceğiz. Milyon liralar mı harcanacak? Yapılacak olan çok basit. Yılın belli gününde açılış belirlenecek, kitap yayın evlerine davetiye gönderilecek, organizasyon planı belirlenecek ve kitap fuarı açılmadan önce iyi bir tanıtım yapılacak. sonra her yıl aynı gün bu olay sürgelecek… Hepsi bu kadar…
Ereğli’de; Türkiye Yazarlar Birliği Ereğli Şubesi yok, 5 tane üniversite de yok. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’de bulunmuyor. Konya’daki gibi pek çok ‘Aydın’ da yok, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’de Konya merkezde olduğuna göre; neyimiz eksik Ereğli’den. Ya da Ereğli’nin neyi fazla Konya’dan.
Konya’ya hiç yakışmıyor inanın ki. Hele Konya gibi kültür ve tarih şehri olan bir yere hiç olmuyor. Konya’nın Kitap çarşısı ‘Rampalı Çarşı’ var diye mazeret üretenlerde hiç kusura bakmasın. Kitap Fuarının kurulmasını en çok Rampalı Çarşı esnafı istiyor. ‘Yetkililer ilk adımı atsın, biz ardından gerekenin fazlasını yapacağız” diyorlar. Konya’ya kitap fuarının kurulmasını herkes istiyor. ‘Eğitim ve kültürün geliştiği, yayıldığı bu şehirde nasıl olur da bir kitap fuarı olmaz’ diye düşünmüyor mu kimse? Gerçekten anlamıyorum. Bu büyük eksiği kapatacak yetkili, gerçekten Konya’nın geleceğini düşünen ve ilerlemesin yürekten isteyen insandır, diye düşünüyorum. Okumanın önemi, kitabın yeri hiç başka bir şeyle dolar mı? Okumaya, bilgilenmeye, öğrenmeye, araştırmaya, meraklanmaya, bu kadar muhtaç olduğumuz bu günlerde artık bir kitap fuarı gelsin. Gelişmenin, yükselmenin ilerlemenin en etkili ve geçerli yolu da okumaktan gelir. Dolu dolu yetişecek bir gençlik için böyle etkinliklerin daha çok yapılması gerekirken, böyle bir durumun halen görülmezden gelinmesi ise bana çok tuhaf geliyor. Ayrıca 2023 hedefleri için de kitap okumayı da katsak çok daha iyi olacak.
Ereğli’deki kitap fuarının açılması için büyük çaba harcayan, risk almadan geleceği parlatmanın en iyi yolunun kitap okumaktan olacağını bilen Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven’e de yürekten teşekkür ediyorum. Ereğli’ye yakışır bir fuar açtı. Okuma oranını ve başarısının Konya’daki merkez ilçeler dahil tüm ilçelerinden yüksek olan bir ilçe olan Ereğli için büyük bir eksik kapatıldı.
Aynı güzellikleri, Konya’dan bekliyor, Konyalılar ve öğrenciler.
Bir Nükte: “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir. O Rab ki kalemle [yazmayı] öğretti. İnsana bilmedikleri şeyi öğretti” Alak suresi (1 -5)