"Erkekler kadın lideri kabullenmekte zorlanıyor"
İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçsiper: - "Erkekler, kadın bir lider olmasını kabullenmekte zorlanıyor. Bize düşen görev kadının her şeyi başarabileceğini göstermek"
İZMİR (AA) - İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, akademik hayatta kadınların etkin rol oynamasına rağmen kariyer yapabilen kadın oranının yüksek olmadığını belirterek, "Erkekler, kadın bir lider olmasını kabullenmekte zorlanıyor. Bize düşen görev kadının her şeyi başarabileceğini göstermek." dedi.
İzmir Demokrasi Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte alanında başarılı olan kadın yöneticiler deneyimlerini paylaştı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Tunçsiper, kadın eli değen her yerde başarılı sonuçlar alındığını, kadın sorunları değerlendirilirken onların yönetimdeki yerinin de konuşulması gerektiğini kaydetti.
Kadınların bürokrasinin yüzde 18'inde etkin olduğunu anlatan Prof. Dr. Tunçsiper, üniversitelerde de araştırma görevlisi kadrolarının yarısının kadınlardan oluşmasına rağmen akademik derece arttıkça kadın oranının azaldığını ifade etti.
Tunçsiper, "Anne, eş gibi sorumluluklar zaman içerisinde sıkıntıya düşürdüğü için kariyer yapan kadınların sayısı azalıyor. Toplumda erkekler, kadın bir lider olmasını kabullenmekte zorlanıyor. Bize düşen görev kadının her şeyi başarabileceğini göstermek." ifadesini kullandı.
Türkiye'deki 111 devlet üniversitesinden 3'ünde kadın rektör bulunduğunu dile getiren Tunçsiper, "Kadın yöneticilerin artması gerekiyor. Biz kadınların hayalini kurup karar verdiğinde, öz güveniyle ulaşamayacağı yer yok." dedi.
- "Ben kadınım yapamam"
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Zeynep Sibel Algan da kadın-erkek eşitliğinin her türlü platformda "lafta kaldığını" söyleyerek, Birleşmiş Milletler rakamlarına göre kadınların dünyadaki işlerin yüzde 66'sını üstlendiğini ancak toplam gelirin yüzde 10'nunu elde ettiğini, dünyadaki toplam mal varlığının ise yüzde 1'ine sahip olduklarını anlattı.
Türkiye'de kadın hak ve özgürlüklerinin evriminin cumhuriyetten sonra büyük ivme gösterdiğini belirten Algan, şöyle devam etti:
"Türk kadını, Kurtuluş Savaşı'nda erkeğin yanında tüm gücüyle mücadele ederek bu ülkenin elit bireyi olarak var olmayı fazlasıyla hak etmiştir. Bugün 255 büyükelçiden 51'i kadın. Bakanlığımızda görevli daire başkanlarının yüzde 40'ı kadın. 20 genel müdürün 4'ü kadındır. Diplomat olarak meslek hayatım boyunca kadın olduğum için yerine getirmekte zorlandığım görevle karşılaşmadım. Hiçbir göreve 'ben kadınım yapamam' demedim, yapmakta da güçlük çekmedim." ifadesini kullandı.
Filistin Milletvekili Sahar Fahed Qawasmi de kadınların çoğu toplumda ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünü, mücadeleleri uğruna kendilerini kurban eden kadınların dahi yeteri kadar önemsenmediğini savundu.
Qawasmi, "Nesillerdir süregelen algı şu, 'kadınların çoğu şeyi yapmaya gücü yetmez. Kadınların güçlenmeleri kendilerine saygı ile yaklaşmalarından geçer. Senin iznin olmadan kimse seni ezemez. Çoğu kadının şiddet hikayeleri var. Ülkelerin çoğu kanunlarında aile içi şiddete yer vermiyor. Tecavüze maruz kalan kadınlarla evlenildiğinde bu suçun ortadan kalktığını onaylayan 37 ülke var. Parlamentomuzda kadına karşı ayrımcılık ve şiddetin önüne geçmek için bir takım çalışmalar içindeyiz." diye konuştu.
Etkinlikte Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Figen Gardet ile kadın pilot Selin Seval de deneyimlerini paylaştı.
AA
Kaynak: