Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault: "Esed’in yeni saldırıları Trump yönetiminin tavrını açıklığa kavuşturmak açısından sınav niteliğinde"

PARİS (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc-Ayrault, Suriye rejiminin son kimyasal silah saldırısının, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Beşşar Esed’e karşı tavrını açıklığa kavuşturması açısından sınav niteliğinde olduğunu söyledi.

Ayrault, RTL radyo kanalına yaptığı açıklamada, "Bu bir sınav. Bu yüzden Fransa, özellikle ABD’ye tavrını açıklığa kavuşturması için yaptığı çağrıları artırıyor. "dedi.

Yaptığı açıklamada doğrudan yeni ABD yönetimini hedef alan Ayrault, "Onlara bizim, ne tür tavır alacaklarını görmek istediğimizi söyledim. Alacakları tavrı bilmemiz için, Suriye’de seçimler ve Esed’in iktidardan ayrılışını da içerecek bir siyasi geçiş dönemini ve bu sürecin sonunu destekleyip desteklemedikleri sorusunu yöneltmek gerekiyordu. Bu sorulara ilişkin yanıtı, ABD Dışişleri Rex Tillerson’dan alamadım."ifadesini kullandı.

Ayrault, ABD yönetiminin, Suriye ile ilgili tavrını artık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde açıklığa kavuşturması gerektiğini sözlerine ekledi.

Jean-Marc Ayrault, daha önce yaptığı yazılı açıklamada, Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilinin Han Şeyhun beldesine düzenlediği klor gazlı saldırı sonrası BMGK’yı acil toplantıya çağırmıştı.

Ayrault, alçak saldırıyı kınadığını belirterek, "Uluslararası güvenliği tehlikeye atan gerçekler karşısında herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum. Bu kapsamda BMGK'da acil toplantı düzenlenmesini talep ettim." ifadelerini kullanmıştı.

Suriye'deki saldırının kimyasal silah kullanımı yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin "kabul edilemez" bir ihlali olduğunu belirten Ayrault, Suriye halkının uzun süredir kimyasal saldırıların kurbanı olduğunu vurgulamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı