EYT'ye kızarken yenileri geliyor

EYT'ye kızarken yenileri geliyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren erken emeklilik fırsatı açıklandı. 1800 gün primle, yaş şartı olmadan emekli olma imkanı sunuluyor. Engelli vatandaşlar ve malulen emeklilik başvurusunda bulunanlar bu fırsattan yararlanabilecek.

Erken emeklilik müjdesi, özellikle çalışamayacak durumda olan veya engelli vatandaşları yakından ilgilendiriyor. SGK mevzuatına göre, 1800 gün prim ödeyerek, yaş şartı olmadan emekli olmak mümkün hale geliyor. Bu fırsat, iki farklı yöntemle vatandaşa sunuluyor: Engelli emekliliği ve malulen emeklilik. Peki, bu iki yöntemle emeklilik için gereken şartlar nelerdir?

Engelli Emekliliği Şartları

Engelli bireyler için erken emeklilikte bazı avantajlar bulunuyor. Engelli emekliliği için gereken temel şartlar şunlardır:

  • Vergi İndirimi: Yüzde 40 ve üzeri engellilik raporu bulunan SSK, Bağ-Kur veya memur çalışanları vergi indirimi avantajından faydalanarak emekli olabilir. SSK ve memurlar bu hakkı SGK giriş tarihinden itibaren kullanabilirken, Bağ-Kurlular 2008 sonrasında bu haktan yararlanabiliyor.
  • Prim Gün Sayısı ve Sigortalılık Süresi: Engelli emekliliğinde yaş şartı aranmazken, 3600 ile 4400 gün arasında prim ve 15-20 yıllık sigortalılık süresi gerekmektedir. Bu süreler, kişinin işe giriş tarihine göre değişiklik göstermektedir.

engelli-erken-emeklilik.jpg

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik, çalışma hayatında iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybeden kişilere tanınan bir haktır. Malulen emeklilik için aranan şartlar şu şekildedir:

  • En Az 1800 Gün Prim: Malulen emekli olabilmek için sigortalı kişinin en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
  • Sağlık Raporu: Malulen emeklilik başvurusunda, sigortalının tam teşekküllü bir hastaneden yüzde 60 iş gücü kaybını gösteren bir sağlık raporu alması zorunludur. Bu rapor SGK’ya başvuru sırasında sunulmalıdır.

Malulen emeklilik kapsamında kabul edilen hastalıklar arasında kanser, parkinson, beyin tümörü, organ nakli gibi ciddi sağlık sorunları yer alıyor. Ayrıca bipolar bozukluk, epilepsi, MS hastalığı gibi rahatsızlıklar da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Yeni Emeklilik Düzenlemeleri Yolda

Erken emeklilik ile ilgili yeni düzenlemeler de torba yasada yer alıyor. Ekim ayında TBMM’de görüşülecek olan düzenlemeler arasında, 7200 prim gün düzenlemesiyle Bağ-Kurlulara prim indirimi ve ev hanımlarına prim desteği de bulunuyor. Bu düzenlemeler yasalaştığı takdirde, milyonlarca kişi erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.